ГоловнаСвіт

Росія та Греція підписали угоду щодо "Турецького потоку"

Документ передбачає створення спільної російсько-грецької компанії, яка здійснюватиме оперативне управління газопроводом

Росія та Греція підписали угоду щодо "Турецького потоку"
Алексис Ципрас, Владимир Путин

Міністр енергетики Росії Олександр Новак і міністр енергетики Греції Панайотіс Лафазаніс підписали меморандум про будівництво і експлуатацію газопроводу "Турецький потік" на території Греції.

Це сталося на Петербурзькому економічному форумі в п'ятницю, повідомляє "Интерфакс".

Агентство зазначає, що документ передбачає створення спільної компанії, яка контролюватиметься сторонами на паритетних засадах і здійснюватиме оперативне управління газопроводом. Новак зазначив, що Росія сприятиме фінансуванню проекту.

"Турецький потік" має запрацювати наприкінці 2016 року. Перші поставки направлять на забезпечення газом західної частини Туреччини замість українського транзиту.

Наприкінці минулого року Росія мусила відмовитися від реалізації проекту "Південний потік", який передбачав будівництво газопроводу до Європи через дно Чорного моря. Згортання проекту пов'язували з претензіями Єврокомісії і складнощами у будівництві газопроводу в Болгарії.

Незабаром після цього "Газпром" оголосив про розробку "Турецького потоку", який має пролягати через дно Чорного моря до Туреччини до кордону з Грецією. Деталі цього проекту обговорювалися в рамках візиту прем'єр-міністра Греції Алексіса Ципраса в Москву.

Міністр енергетики Олександр Новак раніше на засіданні "Валдайського клубу" заявляв, що транзитний газовий контракт з Україною, через яку йде велика частина палива до Європи, не продовжать після 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram