ГоловнаСвіт

Британія відкликала шпигунів з низки країн через матеріали Сноудена

Росія і Китай зламали секретний кеш файлів, вкрадених Сноуденом

Британія відкликала шпигунів з низки країн через матеріали Сноудена
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Британська розвідка МІ-6 відкликала своїх агентів з кількох країн, після того як Росія і Китай зламали секретний кеш файлів, вкрадених колишнім співробітником американських спецслужб Едвардом Сноуденом.

Про це повідомляє газета Sunday Times з посиланням на джерела в британському уряді, міністерстві внутрішніх справ і спецслужбах.

Джерела газети стверджують, що доступ до цієї інформації розкриває таємні методи розвідки і може дозволити вирахувати британських і американських шпигунів, які займаються оперативною роботою. Щоб не допустити їхнього арешту, спецслужбам довелося проводити рятувальні операції.

Чиновники США багаторазово звинувачували Сноудена в тому, що він наразив на небезпеку життя агентів і створив перешкоди для американських спецслужб у їхній боротьбі з терористичною загрозою.

9 січня 2014 року конгресмени Майк Роджерс і Датч Рупперсбергер оприлюднили доповідь Пентагону про збитки, завдані викриттями Сноудена. Вони зазначали, що у викрадених документах міститься інформація про поточні військові операції США і що для американських військовослужбовців це може мати "смертельні наслідки". Однак на прохання правозахисників навести конкретний приклад збитків відповіді досі не надійшло.

Колишній голова британського Центру урядового зв'язку Єн Лоббан, який завдяки Сноудену опинився в 2013 році в центрі скандалу через стеження за громадянами ЄС, стверджував, що витік створює загрозу національній безпеці Великобританії. Лоббан сказав на засіданні парламенту, що у нього є конкретні приклади шкоди, однак не озвучив їх. У січні 2014 року він заявив про відставку.

Співробітник-утікач Агентства національної безпеки Едвард Сноуден викрав і передав у пресу більш як мільйон секретних файлів, які розкривають інформацію про стеження спецслужб США за рядовими американськими громадянами, а також за політичними діячами у всьому світі. Частково цю інформації опублікували в американській газеті The Washington Post, британській The Guardian та інших ЗМІ, вона отримала широкий громадський резонанс.

Сноуден перебуває у Москві від 23 червня 2013 року. У серпні того ж року він отримав тимчасовий притулок на території Росії, а в 2014 році йому надали дозвіл на проживання. У разі повернення на батьківщину йому загрожує до 30 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram