ГоловнаСвіт
Спецтема

У Греції комуністи-протестувальники захопили будівлю Мінфіну

Сьогодні ввечері в 59 грецьких містах пройдуть мітинги проти політики грецького уряду.

У Греції  комуністи-протестувальники захопили будівлю Мінфіну
Баннер с надписью "Хватит лить кровь, хватит платить" на здании Минфина Греции
Фото: EPA/UPG

У Греції активісти комуністичної профспілки "Всегрецький бойовий фронт" (ПАМЕ) у четвер захопили будівлю Міністерства фінансів на знак протесту проти планів економії уряду і дій міжнародних кредиторів країни.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За даними агентства dpa, близько 200 осіб увірвалися в будівлю Мінфіну в центрі Афін. Грецьке видання Enikos повідомило у "Твіттері", що активісти піднялися на дах і вивісили величезний банер з написом "Досить лити кров, досить платити".

У четвер ввечері в Афінах за закликом профспілок пройде мітинг держслужбовців, які хочуть висловити протест проти політики уряду Алексіса Ципраса. Початок очікується о 20:30 за Києвом.

Загалом 700 профспілок та інших трудових організацій проведуть акції протесту в 59 містах.

Профспілки також висловили стурбованість оприлюдненими в четвер даними про безробіття в Греції, рівень якого в першому кварталі 2015 року підскочив до 26,6% з 26,1% у жовтні-грудні 2014 року. Число зайнятих знизилося на 0,9%, кількість безробітних зросла на 2,1%, при цьому безробіття серед молодих гречанок сягає 57%.

Ципрас о 15:00 за Києвом почне зустріч із головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером у Брюсселі.

Раніше в четвер міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс оголосив кредиторам ультиматум: Афіни не мають наміру забезпечувати первинний профіцит бюджету в 1% ВВП у 2015 році, як того вимагають Єврокомісія і Міжнародний валютний фонд. Греція спочатку пропонувала вийти на первинний профіцит 0,6% ВВП цього року, потім поліпшила пропозицію до 0,75%.

"Ми за жодних обставин не погоджувалися на 1% цього року, як повідомляли деякі видання", - цитує виступ Варуфакіса The Guardian.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram