ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Третина росіян хоче бачити представників ДНР-ЛНР у політиці, - опитування

Громадяни РФ хочуть додати в політику "більше екшену"

Третина росіян хоче бачити представників ДНР-ЛНР у політиці, - опитування
Фото: trust.ua

Близько 29% росіян виступають за прихід представників самопроголошених ДНР і ЛНР в російську політику.

Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на дані опитування "Левада-центру".

Найсильніше підтримка вихідців з ДНР і ЛНР виражена серед громадян старших 55 років (35%), з освітою нижче середньої (35%), середньозабезпечених респондентів (29%) і жителів великих міст (29%).

"У глибині народної свідомості дрімає бажання урізноманітнити політику, додати в неї більше екшену", - пояснив віце-президент Центру політичних технологій Георгій Чижов.

Також 64% росіян заявляють, що добре ставляться до українців, при цьому 36% упевнені, що жителі України ставляться до них погано, свідчать результати опитування ФОМ. Не бачать відмінностей між росіянами і українцями 43% респондентів, 15% опитаних вважають, що відмінності "відчутні та значні".

Близько 43% росіян негативно поставилися б до активної участі "колишніх і нинішніх керівників ДНР і ЛНР" у російській політиці. У "Левада-центрі" це пояснили тим, що респонденти "відчувають співчуття до населення Донбасу", але діячі ДНР і ЛНР "не сприймаються як громадяни Росії".

Окремо "Левада-центр" вимірює ставлення до Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), який у травні-серпні 2014 року був "міністром оборони" ДНР і пішов з посади, звинувативши Москву в бажанні укласти "принизливий мир" і "зраду російського населення України". Зараз Стрєлков очолює в РФ громадський рух "Новоросія", в маніфесті якого йдеться про боротьбу за "збереження "русского міра", за відродження великої єдиної Росії".

Кількість росіян, які знають Стрєлкова, з вересня 2014 року по травень 2015-го зросла з 21% до 27%. Ставлення до нього "загалом позитивне" - 29% опитаних кажуть про своє захоплення екс-міністром оборони ДНР або симпатію, у 26% ставлення до нього швидше "нейтральне, байдуже", у 4% - "насторожене, вичікувальне". 2% заявили про антипатію або відразу. 26% не можуть сказати про нього "нічого поганого" і 3% - "нічого хорошого".

За даними ВЦВГД, за останній рік кількість росіян, які вважають Україну надійним партнером, зменшилася в шість разів (з 18% до 3%). Водночас все більше громадян РФ називають Білорусь і Казахстан успішними країнами СНД.

Нагадаємо, 45% росіян готові позитивно відреагувати на рішення родича чи друга поїхати на Донбас воювати на боці самопроголошених ДНР і ЛНР, ще стільки ж поставилися б до цього негативно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram