ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Генпрокуратура Росії перевірить п'ять НКО за законом про "небажані" організації

Депутатам Держдуми не подобається діяльність провідних міжнародних правозахисних організацій

Генпрокуратура Росії перевірить п'ять НКО за законом про "небажані" організації
Фото: EPA/UPG

Член комітету Держдуми у справах громадських організацій та депутат від партії ЛДПР Віталій Золочівський відправив у Генпрокуратуру РФ запит з проханням дати вказівку про проведення перевірки кількох НКО на відповідність закону про "небажані" організації.

Про це повідомляє РБК.

В інтерв'ю виданню Золочівський заявив, що в запиті він звернув увагу прокуратури на Фонд Карнегі, Transparency International, Human Rights Watch, Amnesty International та фонд "Меморіал". Ці організації депутат попросив перевірити "на предмет становлення ними загрози основам конституційного ладу Російської Федерації, обороноздатності країни чи безпеці держави".

У разі виявлення та підтвердження такої інформації депутат просить визнати ці організації небажаними на території Росії.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про "небажані" в Росії іноземні та міжнародні організації у суботу, 23 травня.

У тексті документа йдеться, що "небажаною" можуть визнати діяльність іноземної або міжнародної неурядової організації, яка становить загрозу "основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни чи безпеці держави".

Генеральний прокурор Росії або його заступники відтепер зможуть забороняти таким організаціям реалізувати проекти і програми на російській території.

У законі йдеться, що внесення в список небажаних організацій здійснюватиме Генпрокуратура за погодженням з МЗС. Закон також передбачає порядок виключення організацій із цього списку.

Якщо керівництво або учасники небажаної організації два рази протягом одного року зазнавали адміністративного покарання за "аналогічні злочини", то вони можуть отримати кримінальне покарання.

Нагадаємо, що

в Росії з 2012 року також існує закон про "іноземних агентів" - тих, хто займається політичною діяльністю і отримує фінансування з-за кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram