ГоловнаСвіт

Міністри освіти країн Європи взяли Білорусь у Болонський процес

У Вірменії триває конференція міністрів Європейського простору вищої освіти та форум з питань Болонської політики

Міністри освіти країн Європи взяли Білорусь у Болонський процес
Беларусь
Фото: suyarkov.com

Міністри освіти країн Європи своїм рішенням прийняли Білорусь у Болонський процес.

Як повідомляє БЕЛТА з посиланням на прес-центр міносвіти Білорусі, Болонський комітет визнав успіхи в розвитку національної системи освіти Республіки Білорусь.

Питання про включення Білорусі у Європейський простір вищої освіти обговорювалося на Конференції міністрів освіти країн загальноєвропейського простору вищої освіти в Єревані (Вірменія). Білоруську делегацію очолив міністр освіти Михайло Журавков.

"Для Білорусі це важливий і відповідальний крок у розвитку національної системи освіти. Крок, який демонструє високий рівень білоруської системи освіти і ставить перед нами величезні завдання з розвитку та оновлення системи освіти. Включення нас у Європейський простір вищої освіти симолізує визнання світовою громадськістю білоруської системи вищої освіти і підтверджує факт того, що національна модель конкурентоспроможна і зможе інтегруватися у світовий освітній простір", - сказав Михайло Журавков, виступаючи сьогодні у Вірменії на конференції міністрів освіти.

Він підкреслив, що стратегія розвитку національної системи освіти заснована на міжнародній інтеграції, залученні в процес оновлення національної системи освіти максимально широкого кола зацікавлених сторін, в тому числі роботодавців, представників студентського самоврядування та міжнародних експертів.

Конференція міністрів Європейського простору вищої освіти та форум з питань Болонської політики вперше проводять у Вірменії. На конференцію запрошено представників 47 країн. Очікується підписання найважливіших документів, які визначать долю тисяч студентів та навчальних закладів по всій Європі, обговорюватимуться Єреванська декларація, важливі нововведення у сфері освіти.

Ідеї створення європейського університетського співтовариства і єдиного Європейського простору вищої освіти походять від найстарішого в Італії Болонського університету. Ще у 1986 році, готуючись до 900-річного ювілею, керівництво вишу звернулося до всіх університетів Європи з пропозицією ухвалити Велику хартію університетів - Magna Charta Universitarum. Ідею з ентузіазмом підхопили, і під час ювілейних урочистостей у 1988 році цей документ, що проголошує універсальні і вічні цінності університетської освіти, а також необхідність тісних зв'язків між ними, підписали ректори 80 вишів. У 1999 році на батьківщині Magna Charta, у Болоньї, відбулася історична Перша конференція тридцятьох європейських міністрів освіти. Ухвалена ними декларація "Зона європейської вищої освіти" визначила основні цілі, що ведуть до досягнення зіставності і, врешті-решт, гармонізації національних освітніх систем вищої освіти у країнах Європи. З цієї декларації і починається Болонський процес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram