ГоловнаСвіт

Турецький прем'єр нагадав НАТО про незаконну анексію Криму Росією

Давутоглу закликав Альянс допомогти Україні у забезпеченні своєї безпеки

Турецький прем'єр нагадав НАТО про незаконну анексію Криму Росією
Давутоглу
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу нагадав НАТО про незаконну анексію Криму Росією і заявив, що важливо запобігти ізоляції турецькомовних кримських татар, які проживають на півострові.

З такою заявою глава турецького уряду виступив в Антальї на саміті міністрів закордонних справ НАТО, передає "Дождь".

"Україні потрібна підтримка, щоб вона змогла зміцнити свою безпеку та безпеку своїх громадян. Однак, допомагаючи країні, ми не повинні забувати незаконну анексію Криму, абсолютно неприйнятну", - заявив Давутоглу. Він також додав, що не можна ігнорувати проблему кримських татар, і закликав не допустити їхньої ізоляції на півострові.

Наприкінці квітня президент Туреччини Таїп Ердоган закликав Росію пояснити дії в Україні після того, як російський президент Володимир Путін назвав масові вбивства вірмен у 1915 році "геноцидом".

"Це вже не вперше Росія використовує слово "геноцид" з цього приводу. Особисто мене засмучує, що Путін пішов на цей крок. Те, що відбувається зараз в Україні і в Криму, очевидно. Вони мали б спочатку пояснити це, а потім вже вживати слово "геноцид", - заявив 27 квітня Ердоган.

Крим анексувала Росія у березні 2014 року. Цьому на півострові передувало вторгнення російських військ і референдум "під дулами". Київ і країни Заходу не визнали голосування легітимним, щодо Росії ввели санкції. Спочатку обмеження спрямували проти індивідуальних фізичних і юридичних осіб, проте згодом заходи розширили і вони торкнулися цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram