ГоловнаСвіт

В Італії ухвалено новий закон про вибори

Італійська опозиція виступила проти виборчої реформи, запропонованої прем'єр-міністром

В Італії ухвалено новий закон про вибори
Итальянский парламент (архив)
Фото: arabianbusiness.com

Парламент Італії більшістю голосів ухвалив новий закон про вибори.

Як повідомляє euronews, головне нововведення полягає в тому, що виборчий список, який одержав на виборах 40% голосів, автоматично отримує в Палаті депутатів більшість - 340 мандатів.

Депутати від усіх опозиційних партій демонстративно покинули зал на знак протесту проти закону.

"Завдання виконано. Уряд дотримався даної громадянам обіцянки зробити Італію країною, де вже у день виборів стає відомо, хто переміг. Нове виборче законодавство символізує владу, яка не тільки оголошує реформи, але і ставиться до них серйозно. Ми здійснили те, що обіцяли", - заявив міністр реформ Італії Марія Боскі.

Ініціатором реформи став прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці. Він вже написав у своєму "Твіттері", що новий закон забезпечить політичну стабільність у країні, де за останнє десятиліття змінилося чотири уряди.

Необхідність реформи була пов'язана з ухваленим півтора роки тому рішенням Конституційного суду країни, який визнав низку положень попереднього закону, що не відповідають Конституції, і з січня 2015-го анулював їх.

Палата депутатів Італії - нижня палата італійського парламенту, складається з 630 депутатів, які обираються прямим і загальним голосуванням. 12 депутатів представляють італійців, які проживають за кордоном. Палата розглядає і затверджує законопроекти, які можуть бути ініціативою як уряду, так і ініціативою окремого члена парламенту, а також за народною ініціативою (50 000 виборців) і ініціативою Національної ради економіки і праці або регіональних рад. Поданий законопроект розглядається в одній із 14 постійних або спеціальній комісіях, а потім передається на обговорення в палату. Палата також ухвалює рішення про внесення будь-яких поправок до Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram