ГоловнаСвіт

Туреччина відкликала свого посла з Австрії

Австрія визнала геноцид вірменів в Османській імперії.

Туреччина відкликала свого посла з Австрії
архив
Фото: EPA/UPG

Після визнання Австрією факту геноциду вірменів в Османській імперії 1915 року Туреччина відкликала свого посла у Відні.

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на офіційну заяву МЗС Туреччини, поширену в середу, 22 квітня.

У заяві наголошено, що дипломатичного представника Анкари Хасана Гегюша відкликали для консультацій.

22 квітня цього року парламент Австрії визнав і засудив факт геноциду вірменів у 1915 році. Депутати звернулися до Туреччини із закликом "пролити світло на темне минуле", зокрема визнати злочини Османської імперії проти вірменів.

"Заяву австрійського парламенту зустріли в Туреччині з обуренням, оскільки вона суперечить історичним фактам і безпідставно звинувачує турецький народ у злочинах", - йдеться в заяві МЗС Туреччини.

Нещодавно Анкара висловлювала невдоволення промовою Папи Римського Франциска, який також говорив про геноцид вірменів в Османській імперії. Заяву Європарламенту з того самого приводу офіційна Анкара демонстративно ігнорувала.

На початку XX століття Османська імперія на контрольованих територіях почала депортацію вірменів. Робила це в нелюдських умовах, що фактично вели до неминучої загибелі людей. Крім того, саме тоді почалися переслідування вірменів, які включали і фізичне знищення. Ці події сягнули піку 1915 року. Загальну кількість загиблих оцінюють у 1,5 млн осіб.

Рішенням Європарламенту від 15 квітня цього року 24 квітня оголошено європейським днем пам'яті жертв геноциду вірменів в Османській імперії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram