ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Мінфін Росії запропонував скоротити витрати на школи і лікарні

2014 року в Росії скоротили 90 тис. медиків, а доступність медичної допомоги знизилася.

Мінфін Росії запропонував скоротити витрати на школи і лікарні
Силуанов
Фото: http://news.made.ru

Міністерство фінансів Росії запропонує уряду "оптимізувати" витрати бюджету на освітні, медичні, культурні й інші соціальні установи через укрупнення, скорочення персоналу і продаж майна.

Про це пише газета "Коммерсантъ".

За даними видання, сьогодні на нараді в першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова міністр фінансів Антон Сілуанов представить план скорочення витрат, в якому запропоновано радикально боротися з низькою продуктивністю праці в бюджетному секторі. "У Росії занадто багато бюджетників, які мало трудяться", - підсумовує видання позицію відомства.

У російському Мінфіні нагадують про ухвалений 2010 року закон №83, який мав "вписати" в ринок 330 тис. бюджетних установ. Ухвалений тоді план ділив установи на два типи: здатні заробляти (наукові, освітні, медичні, культурні) і непристосовані до ринкових умов (оборонні, пенітенціарні). Першим пропонували надавати платні послуги, а доходи від них залишати собі. Проте реформу не довели до кінця.

Тепер же відомство Сілуанова пропонує "склад і зміст держпослуг" увідповіднити стандартам "з одночасним підвищенням їхньої якості та доступності". Для цього "дрібні" установи та організації, завантажені менш ніж на 50% слід укрупнювати, а звільнене майно - розпродувати. Держпослуги запропоновано перевести на "конкурентну основу" з приватною часткою. Нарешті, з 2017 року у відомстві пропонують не платити за держмайно "в сплячому режимі".

У проекті не згадано пропонованих масштабів звільнень і скорочень, проте раніше до аналогічних заходів вдалася московська мерія, яка почала зливати клініки з великими лікарнями, звільнивши понад 8 тис. медпрацівників. У відповідь медики провели протестні акції, після чого владі довелося виділити додаткові компенсації звільненим. У цілому в Росії торік скоротили 90 тис. медиків і реорганізували близько 350 медустанов, проте, за даними Рахункової палати, доступність медичної допомоги скоротилася, число смертей у стаціонарах зросло, побільшало платних медпослуг.

Мінфін також пропонує провести серйозну реформу освітніх установ, провівши по всій країні злиття шкіл, дитсадків та інших установ за прикладом Москви, де за два роки їхнє число скоротилося майже вчетверо. Це дозволить уряду заощадити на бухгалтерії, роботі юристів і кадровиків. Реформи в Москві також спровокували мітинги вчителів і батьків школярів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram