ГоловнаСвіт

Іран пообіцяв використати свій вплив у регіоні для вирішення єменської кризи

Глава іранського МЗС закликав союзників перешкодити "Аль-Каїді" скористатися напруженою ситуацією в Ємені

Іран пообіцяв використати свій вплив у регіоні для вирішення єменської кризи
Глава МИД Ирана Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС Ірану Джавад Заріф заявив у середу, що його країна використовуватиме весь свій вплив, щоб домагатися мирного вирішення єменського конфлікту.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

"Ми є основною силою в регіоні, і ми підтримуємо відносини з усіма групами в різних країнах, і ми збираємося використовувати це для того, щоб посадити всіх за стіл переговорів, наскільки це в наших силах, - сказав Заріф журналістам у Лісабоні. - Ми маємо вплив на велику кількістю груп в Ємені, а не тільки хуситів і шиїтів".

За його словами, зусилля зі встановлення миру в Ємені мають "починатися з правильної передумови, яка полягає в тому, що ми повинні припинити ці бомбардування і кровопролиття, і перешкодити "Аль-Каїді" скористатися цією неприємною ситуацією".

Крім того, Заріф сказав, що Іран вже провів консультації з союзними Саудівської Аравії Туреччиною і Пакистаном, а також Оманом, який підтримує тісні зв'язки з Тегераном. Жодна з цих країн не бере участі в саудівській військової кампанії проти єменських бунтівників.

Останнім часом відносини між Іраном і Саудівською Аравією були напруженими у зв'язку із ситуацією в Ємені, Саудівська Аравія проводить в Ємені військову операцію проти повстанців, яких, за версією Ер-Ріяда, підтримує Іран. Тегеран заперечує всі звинувачення.

Нагадаємо, напередодні МЗС Ірану виклало план з урегулювання єменського конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram