ГоловнаСвіт

Обама дав Конгресу право заблокувати будь-яку угоду з Іраном

Обама зможе в односторонньому порядку знімати санкції проти Ірану, накладені президентськими указами

Обама дав Конгресу право заблокувати будь-яку угоду з Іраном
Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама пішов на поступки Конгресу з питання санкцій проти Ірану.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Глава Білого дому погодився підписати законопроект, запропонований республіканцями, згідно з яким американські законодавці мають право заблокувати будь-яку угоду з Іраном. Раніше Обама погрожував накласти вето на білль, проте змінив своє рішення після того, як законопроект підтримали більшість сенаторів-демократів і стало очевидно, що Конгрес зможе обійти президентське вето.

При цьому демократам вдалося домогтися внесення в текст білля низки суттєвих змін, які зробили його більш прийнятним для Білого дому. Так, скорочено час розгляду підсумкової угоди щодо іранському атому з 60 до 30 днів. Крім того, Обама як і раніше зможе в односторонньому порядку зняти санкції, накладені президентськими указами, а не рішеннями Конгресу.

Нагадаємо, на переговорах у Лозанні 2 квітня Іран і "шістка" міжнародних посередників досягли політичної угоди щодо іранської ядерної програми. В обмін на гарантії мирного характеру ядерної програми, відповідний міжнародний контроль і обмеження, з Тегерана знімуть раніше накладені санкції.

Обама заявив, що угода з Іраном зробить світ "більш безпечним". Разом з тим, за його словами, Тегеран зіткнеться з жорсткими обмеженнями в ядерних дослідженнях і його чекають безпрецедентні за масштабами міжнародні інспекції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram