ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія звинуватила Путіна в лицемірстві

У ЛАД прогнозують перемогу над єменськими повстанцями.

Саудівська Аравія звинуватила Путіна в лицемірстві
Сауд аль-Фейсал
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія звинуватила президента РФ Володимира Путіна в лицемірстві через його політику на Близькому Сході.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

28-29 березня в єгипетському місті Шарм-ель-Шейх проходив саміт Ліги арабських держав (ЛАД), де арабські лідери обговорили цілу низку регіональних криз, зокрема конфлікти в Сирії, Лівії та Ємені.

Як зазначає агентство, президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі несподівано заявив, що на зустрічі зачитають лист від Путіна.

"Ми підтримуємо прагнення арабів до успішного майбутнього і вирішення всіх проблем, з якими стикається арабський світ, мирними засобами, без будь-якого зовнішнього втручання", - йдеться в листі Путіна. Крім того, президент РФ у своєму повідомленні засудив повітряну операцію саудитів проти бойовиків у сусідньому Ємені, назвавши її втручанням у внутрішні справи іншої держави.

Голова МЗС Саудівської Аравії, принц Сауд аль-Фейсал різко розкритикував заяву російського лідера. "Він говорить про проблеми на Близькому Сході, буцім Росія не впливає на ці проблеми", - наголосив міністр.

Відносини між Саудівською Аравією і Росією погіршилися через позицію Росії в сирійському конфлікті. Москва підтримує президента Сирії Башара Асада, проти якого виступає Ер-Ріяд. Жертвами протистояння між сирійськими урядовими військами і бойовиками сирійської опозиції з березня 2011 року стали понад 200 тис. осіб.

"Вони (Росія - ред.) говорять про трагедію в Сирії, хоча є невід'ємною частиною трагедії, яка спіткала сирійський народ, озброюючи сирійський режим понад те, що йому потрібно для боротьби з власним народом", - зазначив саудівський принц. "Я сподіваюся, що президент Росії виправить це так, щоб відносини арабського світу з Росією були на кращому рівні", - додав він.

Тим часом Саудівська Аравія вже четвертий день продовжує обстрілювати бойовиків у Ємені.

"Виклики дуже складні, і нам необхідно докласти відповідних зусиль, щоб протистояти їм. Адже ми бачимо, як Ємен практично занурюється в хаос. Необхідна активна міжнародна й арабська мобілізація, допоки не вдасться встановити мир, зупинити хоуситів і повернути легітимну владу. Побачите, Ємен стане потужною й об'єднаною державою, тільки-но бойовики складуть зброю", - сказав генеральний секретар ЛАД Набіль Аль-Арабі.

Нагадаємо, на саміті ЛАД вирішили створити об'єднану арабську армію, до якої увійдуть 40 тис. елітних військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram