ГоловнаСвіт

Правозахисники звинуватили сирійську армію у використанні хімзброї

Сирійська армія стверджує, що не використовує отруйних речовин у боротьбі з повстанцями

Правозахисники звинуватили сирійську армію у використанні хімзброї
Жерты химической атаки в Сирии (архив)
Фото: EPA/UPG

Правозахисна організація "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR) у вівторок заявив про використанні сирійськими урядовими військами отруйного газу, Унаслідок отруєння яким загинули шестеро людей на північному заході країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

На користь заяви правозахисників свідчать відеокадри, опубліковані сирійськими медиками, на яких показані діти, які, за їхніми словами, задихаються через газ.

Джерело Рейтер в сирійській армії однак спростувало звинувачення в застосуванні хімзброї у селі Сармін (провінція Ідліб), назвавши їх пропагандою. "Ми підтверджуємо, що ми б не використовували таку зброю, і у нас немає необхідності її використовувати", - сказав співрозмовник агентства.

Уряд президента Башара Асада і раніше заперечував звинувачення у застосуванні хімзброї проти повстанців, посилаючись на інші смерті. Представники офіційного Дамаска наразі не коментували ці звинувачення.

Згідно із заявою сирійських урядових військ, десятки бойовиків загинули в провінції Ідліб вночі у збройних сутичках і нападах на військових.

За даними SOHR, від застосування бойових отруйних речовин загинула сім'я з чоловіка, дружини і трьох їхніх дітей, і ще одна людина. Згідно з медичними джерелами, всі вони стали жертвами бомб з отруйним хлором. Десятки людей постраждали.

Сирія погодилася приєднатися до Конвенції про заборону хімічної зброї та повністю знищити свій отруйний арсенал у вересні 2013 року. На такий крок Дамаск пішов через загрозу удару з боку США. Вашингтон поклав на Дамаск відповідальність за застосування зброї масового ураження в серпні 2013 року.

Незважаючи на це,

з тих пір Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), ООН і правозахисники неодноразово звинувачували Дамаск у застосуванні отруйних речовин. При цьому на початку лютого Росія оголосила про завершення хімроззброєння Сирії.

З весни 2011-го в Сирії триває протистояння між противниками і прихильниками президента Башара Асада, що переросло в повномасштабну громадянську війну. Жертвами конфлікту стали понад 200 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram