ГоловнаСвіт

Влада Китаю має намір підвищити пенсійний вік

У найближчі роки частка китайців у віці старше за 60 років сягне 39%

Влада Китаю має намір підвищити пенсійний вік

Міністр трудових ресурсів і соціального забезпечення Китайської народної республіки Інь Веймінь (Yin Weimin) заявив, що уряд КНР поступово підвищуватиме офіційний пенсійний вік.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Разом з тим, за словами міністра, будь-які зміни в політиці здійснюватимуться поетапно протягом п'яти років. При цьому не уточнив, коли саме почнеться підвищення пенсійного віку.

Наразі вік виходу на пенсію для деяких категорій жінок-робітниць становить 50 років, зазначає агентство.

Аналітики вже давно попереджали про державну пенсійну кризу Китаю та гостру нестачу фінансування, яка, за деякими оцінками, може сягнути $11 трлн у найближчі 20 років, зазначає агентство. За словами представника уряду, фінансова ситуація в країні не настільки жахлива наразі, проте уряд має вирішити безліч проблем.

"Пенсійний фонд стикається з величезним тиском в плані беззбитковості в майбутньому", - сказав він журналістам на брифінгу в кулуарах щорічного засідання парламенту Китаю. Доходи фонду становили 2,3 трлн юанів ($367 млрд) у 2014 році, перевищивши його витрати на 2 трлн юанів за рік, зазначив він. Але в найближчі роки частка китайців у віці старше за 60 років сягне 39% населення порівняно з 15% наразі, зазначив міністр. Це вплине на коефіцієнт залежності - співвідношення числа людей у віці до 15 років і старших за 64 роки із працездатним населенням - до 1,3 у порівнянні з 3,04 сьогодні, додав він.

За словами Інь Вейміня, тоді як економіка Китаю цього року імовірно опуститься до 25-річного мінімуму (близько 7%), ринок праці у країні також зіткнеться із великим тиском.

Крім того, міністр зазначив, що зайнятість населення значно впала в січні-лютому цього року порівняно з цим же двомісячним періодом минулого року. Незважаючи на це, член уряду впевнений, що цього року буде створено понад 10 млн робочих місць.

Керівництво КНР раніше неодноразово заявляло, що вважатиме прийнятним повільне економічне зростання як частину процесу проведення економічних реформ до тих пір, поки рівень зайнятості населення залишається на "здоровому" рівні. Деякі китайські чиновники заявляли, що минулого року китайський ринок праці залишався на плаву, незважаючи на уповільнення економічного зростання, завдяки швидкорослому ринку послуг та активному створенню робочих місць у нових розвинутих галузях в секторі електронної комерції.

Нагадаємо, наприкінці 2013 року Китай послабив обмеження в галузі планування сім'ї, дозволивши сім'ям мати двох дітей за умови, що один із подружжя є єдиною дитиною у своїх батьків. Критики, однак, стверджують, що цього недостатньо, щоб виправити суттєві негативні наслідки для економіки та суспільства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram