ГоловнаСвіт

Угорський парламент засекретив інформацію про атомний контракт із Росією

Опозиція попросила президента Угорщини направити закон на розгляд до Конституційного суду

Угорський парламент засекретив інформацію про атомний контракт із Росією
Фото: tqn.com

Парламент Угорщини вирішив засекретити інформацію про роботу за атомним контрактом з Росією.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Закон ухвалили у вівторок, 3 березня, 130 голосами проти 62, один депутат утримався. Згідно з документом, деталі, пов'язані з проектом "Пакш-2", будуть засекречені на 30 років. Опозиційні партії, у тому числі соціалісти і "зелені", вже заявили, що закон суперечить конституції країни, і попросили президента Яноша Адера направити його на розгляд до Конституційного суду.

Опозиція побоюється, що обмеження призведуть до зростання корупції, а також дозволять Росії зміцнити своє становище на європейському енергоринку. Владна коаліція у свою чергу повідомила, що засекретять тільки відомості, від яких залежить національна безпека.

Проект "Пакш-2", що стартував у січні 2014 року, передбачає будівництво п'ятого і шостого енергоблоків єдиної угорської АЕС "Пакш". Вартість угоди перевищить €12 млрд. Для реалізації проекту Москва надасть Будапешту кредит на суму до €10 млрд євро. 9 грудня 2014 року підписали документи, що стосуються проектування будівництва двох енергоблоків ВВЕР-1200 сумарною потужністю майже 2,4 гігаватта, їхньої експлуатації та ремонту, а також домовленості про постачання палива з Росії.

Нагадаємо, наприкінці лютого повідомлялося, що ЄС готовий блокувати ядерну угоду між Угорщиною та Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram