ГоловнаСвіт

В Естонії сьогодні обирають парламент

Вибори відбуваються під знаком конфлікту в Україні

В Естонії сьогодні обирають парламент
Таави Рыйвас, премьер-министр Эстонии
Фото: rus.err.ee

В Естонії в неділю, 1 березня, відбуваються парламентські вибори. Очікується, що чинний прем'єр-міністр країни Тааві Рийвас і його Партія реформ отримають достатньо голосів, щоб знову сформувати лівоцентристський уряд в коаліції із соціал-демократами, передає Deutsche Welle.

Вибори відбуваються під знаком конфлікту в Україні, тому серед головних передвиборних тем були питання безпеки і зовнішньої політики. Після російської анексії Криму країни Балтії побоюються територіальних претензій з боку Москви, зазначає агентство AFP.

Як повідомила Республіканська виборча комісія (РВК), на 101 місце в однопалатних законодавчих зборах 13-го скликання претендують 872 кандидати, що на 83 особи більше, ніж на виборах 2011 року. Із 11 зареєстрованих політичних партій своїх кандидатів виставили 10, при цьому шість йдуть на вибори максимальним списком у 125 осіб. Серед тих, що балотуються, є і 11 незалежних кандидатів. Чотири роки тому їх було 32.

За оцінками експертів і результатами опитувань громадської думки, фаворитами виборів є учасники правлячої коаліції Партія реформ (рейтинг - 26,3%) і Соціал-демократична партія (19,4%). Між ними розташувалася опозиційна Центристська партія (21,5%) на чолі з мером Талліна Едгаром Савісааром. Саме її активно підтримують виборці-неестонці. За центристів збираються голосувати 76% цього електорату.

За ходом голосування стежать 130 спостерігачів з 16 країн. "Представлені як країни-сусіди - Латвія, Литва, Фінляндія, так і вельми віддалені від Естонії Чилі, Канада, США", - зазначила РВК.

У парламентських виборах можуть взяти участь близько 900 тис. громадян країни, які досягли 18-річного віку. Позбавлені права голосу 87,8 тис. власників так званих "сірих паспортів" - 6,5% жителів Естонії, які не мають громадянства. В основному, це представники російськомовного населення.

Порогу явки виборців, нижче від якого вибори вважаються такими, що не відбулися, законодавство Естонії не передбачає. Під час дострокового голосування та голосування в інтернеті активність виборців становила 33%, на минулих парламентських виборах - 27,4%.

Як відомо, Естонія разом з країнами Заходу звинувачує Росію в наданні підтримки сепаратистам на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram