ГоловнаСвіт

В Афганістані бойовики викрали 30 шиїтів

Про долю викрадених наразі нічого невідомо

В Афганістані бойовики викрали 30 шиїтів
архив
Фото: kievskaya.com.ua

В Афганістані озброєні бойовики зупинили два автобуси, які їхали в Кабул, і викрали близько 30 чоловіків-шиїтів, представників народності хазара.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на представника автобусної компанії.

У 1990-х роках хазарейці зазнавали переслідування з боку бойовиків-сунітів з руху "Талібан", який у той час правив Афганістаном.

Хоча відтоді кількість нападів на хазарейців знизилася, багато з них досі скаржаться на дискримінацію та переслідування з боку сунітської більшості країни.

Інцидент стався ввечері 23 лютого. Пасажирів змусили вийти з автобусів після того, як вони показали документи, що свідчать про їх належність до шиїтської меншини.

"Наші водії зупинилися, оскільки бойовики були одягнені у військову форму. Вони зажадали показати документи. За словами інших пасажирів, більшість викрадених були хазарейцями", - розповів агентству представник автобусної компанії у південному місті Кандагар.

У поліції заявили, що про долю викрадених наразі нічого не відомо. Триває розслідування.

Нагадаємо, у 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" правив Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. У період правління ісламістів у країні діяли норми шаріату, однак після початку американської військової операції в Афганістані талібів усунули від влади. Останніми місяцями таліби вчинили десятки терактів по всьому Афганістану. Експерти пов'язують останні теракти в Афганістані з тим, що у грудні 2014 року бойова місія НАТО і США в Афганістані офіційно завершилася, на території країни залишилися лише близько 12 тис. іноземних військових. Основне навантаження в боротьбі з ісламістами лягло на місцеву армію і поліцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram