ГоловнаСвіт

Півтонни радіоактивного сміття з АЕС "Фукусіма-1" викинули у подвір'ї житлового будинку

Прокуратура Японії вирішила не порушувати справу за звинуваченням у злочинній недбалості, яка спричинила аварію

Півтонни радіоактивного сміття з АЕС "Фукусіма-1" викинули у подвір'ї житлового будинку
архив

Двох чоловіків, які брали участь у дезактиваційних роботах на АЕС "Фукусіма-1", викрито в тому, що вони викинули півтонни радіоактивного сміття біля житлового будинку в місті Тамура.

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на правоохоронні органи префектури Фукусіма.

За даними поліції, у вересні 2013 року підозрювані викинули у подвір'ї будинку близько 515 кілограмів забрудненого радіоактивними речовинами ґрунту. Точна кількість шкідливих речовин не повідомляється. Після проведеного розслідування співробітників будівельної фірми, яка виступала підрядником на розчищенні АЕС, затримали. Підозрювані - директор компанії і його підлеглий - свою провину не визнають.

У січні 2015 р. стало відомо, що японська прокуратура не має наміру порушувати справу за звинуваченням у злочинній недбалості, яка призвела до аварії на АЕС "Фукусіма-1". Раніше громадський Комітет з розслідування справ про кримінальне переслідування постановив, що три колишні керівники оператора АЕС компанії TEPCO Сакає Муто, Ічіро Такекуро та екс-голова її ради директорів Цунехіса Кацумата повинні потрапити до суду. Після цього, за даними ЗМІ, прокуратура провела перевірку і дійшла до висновку, що ця справа не має перспективи.

Нагадаємо, аварія на АЕС "Фукусіма-1" на північному сході Японії сталася 11 березня 2011 року в результаті землетрусу магнітудою 9 балів і спричиненого ним цунамі. Компанія-оператор АЕС TEPCO досі не може усунути витік радіації з пошкодженої реактора. Аварія стала найбільшою за чверть століття після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Після цього Японія тимчасово перейшла на використання теплових електростанцій, закупівля палива для яких обходиться занадто дорого. До аварії ядерна енергія забезпечувала близько 30% електроенергії Японії. Через радіаційне зараження свої будинки довелося покинути 300 тисячам осіб. Експерти вважають, що на ліквідацію наслідків аварії знадобиться щонайменше 40 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram