ГоловнаСвіт

Адвокат Навального: поліція знала про арешт за 5 годин до рішення суду

Російська опозиція проведе марш "Весна" на умовах московської влади

У московському спецприймальнику №2 готувалися прийняти опозиціонера Олексія Навального за кілька годин до того, як Пресненський суд ухвалив рішення про адміністративний арешт.

Про це самому Навальному розповіли вже після арешту, пише у твіттері в п'ятницю, 20 лютого, адвокат Вадим Кобзєв, який відвідав опозиціонера.

"Відвідав Олексія Навального у спецприймальнику N2. У нього все нормально, передає всім привіт. Сидить разом із Шелковенковим, у якого 45 діб", - написав Кобзєв у своєму твіттері.

За словами адвоката, Навальному у спецприймальнику у Мневниках розповіли, що знали про його арешт ще о 18:00 (17:00 за Києвом) 19 лютого.

При цьому рішення Пресненський суд ухвалив лише о 23:00 (22:00 за Києвом). Олексія Навального засудили до 15 діб адміністративного арешту за агітацію в московському метро на марш "Весна" 1 березня. Суддя пішла на ухвалення рішення о дев'ятій годині і ухвалювала його понад дві години.

Згідно зі статтею 10 Конституції Росії, органи законодавчої, виконавчої та судової влади самостійні.

Тим часом організатори опозиційного маршу погодилися провести його у столичному районі Мар'їно, повідомляє "Интерфакс".

"Після досить інтенсивного обговорення і консультацій ми дійшли до спільної думки, що погоджуємося на проведення маршу в Мар'їному", - розповів один з організаторів "антикризового маршу" співголова партії РПР-ПАРНАС Борис Нємцов.

За його словами, донести до максимального числа жителів міста вимоги маршу для опозиції важливіше, ніж місце проведення акції.

Водночас лідер "Яблука" Сергій Мітрохін заявив, що його партія не братиме участь у ході. "Ми вважаємо, що це знущання. Наступного разу нас відправлять у Люберці, в ліс, у Нову Москву", - сказав він.

Раніше з проведенням ходи у Мар'їному погодився сам Навальний. "Особисто мене не бентежить ані Мар'їно, ані Відрадне, ані Жулебіно, ні Новокосіно, ні Тушино, ані проспект Вернадського. Чим ближче до людей, тим краще", - писав він у твіттері.

Провести акцію опозиції в Мар'їному запропонували у столичній мерії. Вибір району влада пояснила бажанням "виключити порушення ритму функціонування міського господарства" і "мінімізувати незручності для жителів".

2 лютого опозиціонери подали заявку в мерію на проведення ходи "Весна" 1 березня по Тверській вулиці. Передбачуване число учасників - 100 тисяч осіб. Мітинг в рамках акції не запланований. Серед заявлених вимог заходи: скасування продуктових "контрсанкцій", скорочення витрат на армію і поліцію, а також проведення судової реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram