ГоловнаСвіт

Британські парламентарії засудили уряд за невиконання Будапештського меморандуму

У Лондоні вважають, що ЄС має посилити санкції проти РФ, якщо Москва не дотримуватиметься мінських угод

Британські парламентарії засудили уряд за невиконання Будапештського меморандуму
Британский парламент
Фото: http://www.independentaustralia.net

Комітет у справах ЄС Палати лордів британського парламенту розкритикував уряд, заявивши, що Великобританія як країна, яка підписала Будапештський меморандум, разом із ЄС несе особливу відповідальність за ситуацію в Україні, але не брала активної участі в захисті інтересів України.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті парламенту Сполученого Королівства.

У своїй доповіді британські парламентарії критикують Москву, яка, за їхніми словами, поступово відвертається від Європи і хибно інтерпретувала бажання України підписати торгову угоду з Євросоюзом.

З повідомлення також випливає, що ЄС має посилити санкції проти Росії, якщо ситуація в Україні погіршиться і Москва не буде дотримуватися мінських угод від 12 лютого. У доповіді також сказано, що дії Росії на суверенній території України неприйнятні, але напередодні кризи ЄС, як і Росія, допустив кілька помилок.

На думку британських законодавців, "країни-члени ЄС були заскочені подіями в Україні", а "відсутність політичного нагляду ЄС за торговельними переговорами з Києвом була неприйнятною".

"Втрата колективного аналітичного потенціалу послабила можливості держав-членів, щоб прочитати політичні зрушення в Росії і запропонувати авторитетну відповідь", - йдеться у звіті. При цьому в документі наголошено, що ЄС не в змозі оцінити "винятковий характер" України.

У документі також наголошено, що Україні знадобиться значно більше фінансової допомоги від ЄС, ніж уже було виділено, однак фінансування має тривати за умови проведення Києвом економічних реформ і ефективної боротьби з корупцією.

Крім того, британські парламентарії підкреслюють, що, "незважаючи на відмінності між російською політичною системою і цінностями ЄС, а також  ворожнечею, яку це спричиняє, Комітет вважає, що ЄС повинен прагнути створити набір основних правил, у рамках якого обидві сторони змогли б працювати обопільно вигідно і співпрацювати в більш широкому спектрі міжнародних політичних та економічних питань".

Нагадаємо, Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародний договір, укладений 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією і Великобританією про без'ядерний статус України. Угода містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.

4 березня Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не визнає своїх зобов'язань у гарантуванні територіальної цілісності України за Будапештським меморандумом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram