ГоловнаСвіт

Туреччина за сприяння Китаю створить незалежну від НАТО систему ПРО

Анкара придбає у КНР 12 комплектів зенітно-ракетної системи HQ-9

Туреччина за сприяння Китаю створить незалежну від НАТО систему ПРО
архив
Фото: nato.int

Міністр оборони Туреччини Ісмет Їлмаз (Ismet Yilmaz) заявив, що створювана в Туреччині система протиракетної оборони не буде інтегрована в систему НАТО.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Розробка турецької ПРО ведеться за сприяння Китаю, який у 2013 році виграв тендер T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air And Missile Defence System) на поставку Туреччині зенітно-ракетних систем середньої і великої дальності.

Раніше стало відомо, що за підсумками тендера Туреччина придбає щонайменше 12 комплектів (дивізіонів) зенітно-ракетної системи (ЗРС) HQ-9, розробленої і виробленої так званою "Другою Академією" китайської державної корпорації China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). HQ-9 є китайським аналогом радянського/російського сімейства ЗРС С-300П.

Іншими претендентами в тендері T-LORAMIDS на заключних етапах виступали надана альянсом Raytheon і Lockheed Martin ЗРС Patriot (комбінація РАС-2 GMT і РАС-3), надана європейським консорціумом Eurosam ЗРС SAMP/T (з ЗУР Aster 30 Block 1) і надана ВАТ "Рособоронекспорт" ЗРС С-300ВМ "Антей-2500".

Представники НАТО неодноразово застерігали Туреччину проти вибору російської чи китайської пропозицій, посилаючись на ймовірні проблеми інтеграції "незахідних" комплексів в об'єднану систему ППО НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram