ГоловнаСвіт

У Данії висунули звинувачення двом спільникам копенгагенського терориста

За даними поліції, терорист і раніше мав проблеми із законом

У Данії висунули звинувачення двом спільникам копенгагенського терориста
Омар Абдель Хамид аль-Хуссейн
Фото: EPA/UPG

Датська поліція в понеділок, 16 лютого, висунула двом людям звинувачення у пособництві підозрюваному у скоєнні терактів, які сталися в Копенгагені 14 лютого.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Увечері 14 лютого у столиці Данії чоловік, за даними ЗМІ - 22-річний Омар Абдель Хамід аль-Хуссейн (Omar Abdel Hamid El-Hussein), обстріляв кафе "Крудтенден", де тривала дискусія, присвячена питанням свободи слова. У результаті загинув один чоловік, поранення отримали троє поліцейських. Потім той самий чоловік скоїв напад на головну синагогу, де застрелив одну людину (пізніше було встановлено, що він був євреєм) і поранив ще двох співробітників правоохоронних органів. Вночі поліцейські застрелили нападника на залізничній станції у Нерребро і встановили, що саме він влаштував напад на кафе і синагогу.

Прем'єр-міністр Данії Хелле Торнінг-Шмітт назвав напади терактами. Багато данців порівнюють подію із січневими терактами у Парижі.

"Двоє чоловіків звинувачуються в наданні допомоги шляхом надання консультацій та вказівок злочинцеві у справі про стрілянину у Krudttoenden і в Krystalgade", - йдеться в заяві поліції.

За даними поліції королівства, терористові, застреленому під час поліцейської спецоперації вночі в неділю, 15 лютого, було 22 роки. Він виріс у Данії та мав проблеми із законом - близько двох тижнів тому він вийшов зі в'язниці, де відбував дворічне покарання за напад з ножем у вагоні метро. Раніше його притягували до відповідальності за порушення закону про зберігання зброї та за злочин із застосуванням насильства.

Зазначимо, що у 2005 році датське видання Jyllands-Posten оприлюднило карикатури на пророка Мохаммеда, спровокувавши гучний міжнародний скандал. У 2006 році журнал Charlie Hebdo передрукував ці малюнки. Багато мусульман вважають будь-яке зображення пророка богохульством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram