ГоловнаСвіт

Мурманських десантників примушують їхати в Україну

20 контрактників з Росії відмовилися їхати у відрядження в "Ростовську область"

Мурманських десантників примушують їхати в Україну
Архивное фото
Фото: Макс Левин

Член президентської Ради з прав людини (РПЛ) Сергій Кривенко в понеділок надіслав у міністерство оборони РФ запит з вимогою перевірити інформацію про те, що військовослужбовців, які проходять службу за контрактом в одній з частин Мурманської області, попередили про можливе виконання бойових завдань на території України. Про це повідомляє "Дождь".

За даними видання, зі скаргами звернулися близько 20 контрактників. Для зустрічі з ними Кривенко приїжджав у Мурманську область. Вони заявили, що недавно їх перевели на полігон, розташований приблизно за сотню кілометрів від їхньої частини, для проходження бойового злагодження.

"Їх почали готувати за іншими військово-обліковими спеціальностями - звичайними стрільцями тощо, - повідомив Кривенко. - І потім виступає перед ними командир їхньої частини і каже, що вони вирушають у відрядження в Ростовську область, де, можливо, будуть переходити кордон для виконання бойових наказів".

На запитання про підстави для відрядження полковник до ладу відповісти не зміг. Замість цього офіцер "почав говорити про патріотичні речі - що там триває війна, що потрібно допомагати, потрібно захищати російських людей, які гинуть під бомбами українців", - розповів правозахисник. За відмову від поїздки командир пригрозив звільненням.

Контрактники заявили, що відмовляються їхати під Ростов без письмового наказу і напишуть відповідні рапорти. При цьому правозахиснику військові повідомили, що хочуть продовжувати службу.

Військовослужбовці у скаргах також вказали, що на полігон їх везли в покритих брезентом кузовах "КамАЗів" без опалення при температурі мінус 10-15 градусів, а на полігоні, за їхніми словами, є проблеми з харчуванням, йдеться в повідомленні.

"Дождь" нагадує, що раніше мурманська правозахисниця Ірина Пайкачова розповіла про 23 мурманських контрактників-ракетників, яких, за їхніми словами, 25 січня направили для подальшої служби не за своїми військово-обліковими спеціальностями на полігон у селищі Супутник. Там військовим повідомили, що їх відправлять "до кордону з Україною", і кордон, можливо, доведеться перетинати, стверджує Пайкачова.

Командування військової частини в селищі Супутник, за даними обласного Комітету солдатських матерів, мало за тиждень зібрати команду для відправки до українського кордону після того, як строковики цієї частини відповіли відмовою на пропозицію підписати контракти.

Кілька інших військовослужбовців в/ч у кінці січня розповіли правозахисникам, що в листопаді вони та їхні товариші по службі (всього 70 осіб) під тиском з боку командування підписали контракти і їх відправили в Ростовську область, де вони нібито перетнули російсько-український кордон. Подробиць того, чим вони займалися по той бік кордону, військовослужбовці не розповіли.

Нагадаємо, Порошенко підписав у Мінську мирну угоду, яка передбачає, зокрема, виведення всіх іноземних військ і найманців з України з 15 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram