ГоловнаСвіт

Влада Венесуели оголосила про створення вільного ринку обміну валюти

За оцінками експертів, у Венесуелі застрягли $11 млрд іноземних активів

Влада Венесуели оголосила про створення вільного ринку обміну валюти
архив
Фото: hdom.ru

Уряд Венесуели оголосив про створення вільного ринку обміну валюти.

Про це пише The Wall Street Journal

Глава Мінфіну країни Родольфо Марк Торрес заявив, що нові правила передбачають обмін валюти на основі попиту і пропозиції. Раніше купівля та продаж доларів жорстко регулювалася державою.

Новий ринок фінансова влада Боліваріанської республіки називає "маржинальною системою обміну валюти" (Marginal Foreign Exchange System). За словами міністра, нові правила дозволять фізичним і юридичним особам вільно купувати і продавати долари.

Разом з тим, жорстке державне регулювання курсів валют зберігається. Планується створити трирівневу систему валютних торгів, у якій використовуватимуться три різні обмінні курси.

На першому рівні збережеться основний обмінний курс, закріплений державою на рівні 6,3 болівара за $1. Він використовуватиметься для 70% державних операцій, переважно для імпорту продуктів харчування та ліків.

На другому рівні купувати валюту буде дозволено тільки представникам галузей, пов'язаних із валютними операціями. Йдеться, зокрема, про туризм, ринок предметів розкоші і автовиробників. При цьому дві нинішні системи торгів доларами з'єднуються в одну - зі стартовим курсом 12 боліварів за долар.

На третьому рівні буде створено ринок з вільним курсом. Однак для яких галузей економіки він функціонуватиме, влада поки не уточнює.

Передбачається, що заходи уряду Венесуели з лібералізації валютного ринку, дадуть можливість іноземним компаніям вивести (хоч і зі втратами) свої доларові активи. За оцінками експертів, у країні застрягло близько $11 млрд.

На чорному ринку Венесуели сьогодні за 1 долар пропонують близько 190 боліварів. Інфляція у країні на сьогодні становить 68%, і це один із найвищих рівнів інфляції у світі.

Венесуела заборонила вільний обіг валюти у 2010 році. Тоді влада країни, очолювана в той час президентом Уго Чавесом, відправила у в'язницю кількох банкірів, звинувативши їх у маніпулюванні валютним ринком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram