ГоловнаСвіт

Єменські ісламісти присягнули на вірність "Ісламській державі"

Спостерігачі побоюються початку міжрелігійної війни в Ємені

Єменські ісламісти присягнули на вірність "Ісламській державі"
архив
Фото: www.securitylab.ru

Група бойовиків-ісламістів у Ємені відмовилася від своєї вірності лідерові "Аль-Каїди" Айману Аз-Завахірі і присягнула на вірність главі "Ісламської держави" Абу Бакр аль-Багдаді.

Про це повідомляє американська моніторингова група SITE із посиланням на повідомлення прихильників єменської філії організації "Аль-Каїди" - "Аль-Каїди на Аравійському півострові" (АКАП) у Twitter, повідомляє агентство Рейтер.

АКАП вважають найнебезпечнішим крилом "Аль-Каїди", вона раніше не визнавала авторитету "Ісламської держави", котра влітку 2014-го оголосила про створення халіфату на території Іраку та Сирії.

Зараз Єменом керує шиїтське ополчення, яке захопило владу минулого тижня, і суніти з АКАП уже поклялися знищити шиїтський уряд. У зв'язку із цим спостерігачі говорять про можливість початку масштабної міжрелігійної війни.

"Ми оголошуємо про створення збройних бригад, які спеціалізуються на знищенні відступників у Сані та Дамарі", - написали колишні прихильники АКАП, маючи на увазі шиїтів, які прийшли до влади у двох центральних мухафазах (провінціях).

"Ми оголошуємо про порушення клятви вірності шейху, святому воїну і вченому шейху Айману Аз-Завахірі. Ми зобов'язуємося слухати і підкорятися халіфу Ібрагіму бін Аваду аль-Багдаді", - йдеться в повідомленні.

Раніше лівійські та єгипетські ісламісти також присягнули на вірність "Ісламській державі". Окрім того, свою допомогу "Ісламській державі" запропонували бойовики "Талібану".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram