ГоловнаСвіт

Американські сенатори створили міжпартійну групу на підтримку України

У Конгресі готують законопроект про "летальну допомогу" Україні

Американські сенатори створили міжпартійну групу на підтримку України
Фото: en.wikipedia

У Сенаті США створено двопартійну групу на підтримку України.

Про це повідомляє The Hill.

Ініціаторами лобістської міжпартійної групи виступили сенатор-республіканець від штату Огайо Роб Портман і демократ від штату Іллінойс Дік Дурбін. За словами Портмана, група відіграватиме важливу роль у просуванні та координації зусиль з надання Америкою підтримки Україні.

"Перед обличчям російської агресії в регіоні і постійних зазіхань на суверенні кордони України ця країна потребує надійного союзника у США, - наголосив зокрема Дурбін. - Ця двопартійна група посилає чіткий сигнал, що Україна має непохитну підтримку української громади в Іллінойсі та Сенаті Сполучених Штатів".

Тим часом, згідно з повідомленням радіостанції "Голос Америки", лідери комітету Палати представників з питань збройних сил від Демократичної і Республіканської партій зараз розробляють законопроект про постачання Україні "оборонної летальної допомоги".

У грудні 2014 року Конгрес США одностайно схвалив закон, що санкціонує постачання озброєнь Києву. Згодом його підписав президент США Барак Обама. Так Обама отримав право самостійно вирішувати питання про постачання зброї Україні та їхні терміни.

На прес-конференції після переговорів із канцлером Німеччини Ангелою Меркель 9 лютого у Вашингтоні Обама повідомив, що поки що не ухвалив рішення про надання Україні летальних оборонних озброєнь. Він зазначив, що США і НАТО підтримують українські збройні сили, що їхня мета - не забезпечити проведення Україною наступальних операцій, а допомогти їй захистити себе. За словами Обами, немає специфічного моменту, коли США можуть погодитися на постачання Україні летальних озброєнь - рішення буде ґрунтуватися на постійному аналізі ситуації.

"Ми не зацікавлені в поразці Росії, ми зацікавлені в сильній й успішній Росії, яка була б нашим партнером. На лихо, Росія прийняла рішення, які стратегічно погані для неї, для Європи і для всього світу", - заявив Обама.

При цьому він наголосив, що "український народ може бути впевнений у тому, що США і Європа не залишаться осторонь від цього конфлікту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram