ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Економіка Росії втратила від санкцій і падіння ціни на нафту $200 млрд

Міністр економіки РФ оцінив дефіцит капіталу через санкції у $40-50 млрд

Економіка Росії втратила від санкцій і падіння ціни на нафту $200 млрд
Антон Силуанов
Фото: http://news.made.ru

Економіка Росії унаслідок комбінованого впливу санкцій і падання нафтових цін втратила близько $200 млрд або "можливо, трохи більше".

Про це в інтерв'ю телеканалу CNBC розповів міністр фінансів РФ Антон Сілуанов.

За його словами, найбільш негативний вплив мало падіння ціни на нафту, що стало головною рушійною силою економічного спаду. "Найбільше вплинуло падіння цін на нафту. За нашими оцінками, дефіцит капіталу через санкції становить $40-50 млрд", - сказав він.

При цьому Сілуанов стверджує, що ці втрати вже врахував уряд Росії, "російські компанії пристосувалися до них, а у платіжний баланс Росії внесено корективи".

Сілуанов також висловився з приводу підняття Центробанком ключової процентної ставки у 2014 році з 10,5% до 17%, що стало найзначнішим її зростанням з 1998 року. Міністр вважає, що це рішення було правильним, однак він сподівається, що надалі ключову ставку буде знижено. Проте він підкреслив, що ключова ставка знаходиться у сфері повноважень Центрального банку, а Мінфін не може впливати на його рішення.

Глава Мінфіну зазначив, що Центробанк стежить за сучасною ситуацією і аналізує можливості рішення щодо зниження ключової ставки. На його думку, поточні процентні ставки не відповідають макроекономічним показникам російської економіки при 12%-й інфляції у річному численні.

Напередодні, 29 січня, глави європейської дипломатії домовилися про підготовку "подальших обмежувальних заходів" проти Росії, чинні санкції при цьому продовжено ще на шість місяців. Міністр фінансів зазначив у зв'язку з цим, що Росія зуміла адаптуватися до західних санкцій, які дійсно негативно відбиваються на економіці країни.

У понеділок, 26 січня, міжнародне агентство Standard&Poor’s знизило рейтинг Росії до "сміттєвого" рівня "BB+". Агентство зазначило, що гнучкість кредитно-грошової політики стала більш обмеженою, а перспективи економічного зростання ослабли.

Чистий відтік капіталу з Росії, згідно з оцінкою Центробанку, у 2014 році перевищив усі прогнози і становив понад $150 млрд. При цьому найбільший відтік спостерігали у четвертому кварталі, він сягнув позначки у $72,9 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram