ГоловнаСвіт

Міністр фінансів Греції відкинув повідомлення про проросійську позиції Афін

Шульц заявив, що Греція має визначитися зі своєю позицією щодо санкцій проти Москви

Міністр фінансів Греції відкинув повідомлення про проросійську позиції Афін
Фото: clccharter.org

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс (Yanis Varoufakis) відкинув припущення, що Греція виступає на підтримку Росії в ситуації навколо українського конфлікту.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на особистий блог Варуфакіса.

Згідно з повідомленням Варуфакіса в його особистому блозі, ЗМІ спотворили позицію нового лівого уряду щодо санкцій проти Росії, і Греція не має наміру ветувати нові антиросійські обмеження. За його словами, Афіни не виступають проти розширення санкцій, а лише висловили главі європейської дипломатії Федеріці Могеріні невдоволення відсутністю консультацій з грецькими дипломатами з цього питання.

За словами Варуфакіса, міністр закордонних справ Греції Нікос Котзіас (Nikos Kotzias) сказав колегам в уряді у вівторок, 27 січня, що з новинних бюлетенів йому стало відомо, що ЄС одностайно схвалив санкції проти Росії.

"Проблема в тому, що його (Котзіаса - ред.), і новий грецький уряд ніколи не питали (про введення санкцій проти Росії - ред.), - написав Варуфакіс у своєму блозі. - Таким чином, зрозуміло, що питання не у згоді чи незгоді нашого нового уряду з новими санкціями щодо Росії. Питання в тому, чи вважається наша позиція одразу зрозумілою, коли нам навіть не кажуть, про що йде мова".

Разом з тим, зазначає Рейтер, складається враження, що уряд прем'єр-міністра Алексіса Ципраса не підтримує політику решти країн-членів ЄС щодо Росії. Про це свідчать, зокрема, коментарі міністра енергетики Панайотіса Лафазаніса (Panagiotis Lafazanis), який заявив, що Афіни виступають проти санкцій і "у нас немає розбіжностей з Росією".

Раніше новий прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, який склав присягу 26 січня, виступив проти заяви ЄС, у якій провина за ескалацію конфлікту в Україні покладається на Росію і пропонується ввести чергові антиросійські санкції. Греція має право заблокувати рішення про нові обмежувальні заходи проти Росії.

Згідно з проектом документа, підготовленого для засідання міністрів закордонних справ країн-членів ЄС (відбудеться у четвер, 29 січня), антиросійські санкції, введені в березні 2014 року, продовжать до грудня 2015 року. Крім того, ЄС може ввести подальші обмеження на доступ російських компаній до європейських фінансових ринків і технологій у нафтовій та газовій сферах. Крім цього, Росії можуть заборонити розміщувати держоблігації на європейських біржах.

Спікер Європейського парламенту Мартін Шульц, який має зустрітися з Ципрасом пізніше в четвер, сказав, що Греція не може одночасно намагатися домовитися з Європою про списання своїх боргів і виступати на підтримку Росії.

"Ви просто не можете, з одного боку, просити Європу проявити солідарність зі своєю країною, як це робить пан Ципрас, а потім першим офіційним кроком відхилятися від спільної європейської позиції", - підкреслив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram