ГоловнаСвіт

Лукашенко братиме участь у президентських виборах 2015 року

Білоруський лідер не боїться виходу на "політичну пенсію"

Лукашенко братиме участь у президентських виборах 2015 року
Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що висуватиме свою кандидатуру на президентських виборах 2015 року.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Знімати свою кандидатуру на виборах я, як діючий президент, не маю права. Єдина підстава, через яку діючий президент може не брати участь, - недоумство, тупоумство, хвороба", - заявив він на прес-конференції в Мінську.

Президент наголосив, що тільки народ має право вирішити, чи повинен він продовжувати керувати країною. "Народ повинен вирішити твою долю. Тому якщо я буду живий і здоровий, ви мене побачите у списках кандидатів", - сказав глава держави.

Лукашенко зазначив, що не боїться відходу на "політичну пенсію", зокрема і з не залежних від нього або рішення громадян причин.

"Щодо (ідеї) відправити мене на пенсію - я про це дуже жорстко сказав у Кремлі. Нахилити мене неможливо, жодна Москва, жодні Кремль і Захід мене не здатні нахилити. Мене можна повісити, мене можна вбити, але змусити мене змінити мій політичний курс, моє обличчя - неможливо. Це не тому, що я твердолобий і не сприймаю критику", - продовжив президент.

При цьому Лукашенко сказав, що йому буде неприємно, якщо він програє на виборах. "Якби мій білоруський народ мене відправив на пенсію на президентських виборах, мені було б це неприємно, але я, може, образився б на тиждень. Це рішення народу", - додав голова держави.

"Але якщо щось трапиться з країною - ви обрали цей курс, з мене нічого не візьмеш", - попередив президент.

Лукашенко зазначив, що часто бачить, особливо в опозиційних ЗМІ, критичні зауваження про те, що він керує країною вже більш ніж 20 років. "Часто з опозиційних ЗМІ я чую - 20 років, скільки можна. Але сам я із цього не піду і піти не можу. Якщо впаде країна, а я піду сам, мене звинуватять, якщо я буду до того часу ще живий. Тому не думайте, що я, вхопившись за це крісло, сильно в цьому плані напружений", - сказав білоруський лідер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram