ГоловнаСвіт

ЄС задумався про заборону постачання обладнання "Газпрому"

На думку фахівців, ЄС не відключатиме Росію від міжбанківської системи SWIFT

ЄС задумався про заборону постачання обладнання "Газпрому"

Євросоюз може розширити "чорні списки" фізичних осіб і компаній з Росії, а також заборонити постачання в країну деяких видів устаткування, у тому числі для газової галузі.

Про це пише "Коммерсантъ" із посиланням на джерела в структурах ЄС.

За інформацією видання, на зустрічі 29 січня міністри закордонних справ ЄС можуть порадити вжити таких заходів лідерам країн-членів Євросоюзу.

"Більшість країн ЄС солідарні в тому, що Росія повинна відповідати за нинішню ескалацію в Україні. Якщо санкції будуть застосовані до газової галузі, це стане ударом по "Газпрому" і його проектах з освоєння шельфу Сахаліну. Крім того, російські компанії не мають технології великотоннажного зрідження газу, і якщо доступ до неї закрити, майбутнє всіх запланованих СПГ-проектів опиниться під загрозою", - зазначило одне із джерел видання.

При цьому не розглядатимуть ідею відключення Росії від міжбанківської системи SWIFT, як стверджують джерела, особливо з урахуванням "серйозних наслідків" такого кроку і приходу до влади радикального уряду в Греції, що виступає проти санкцій. "У Євросоюзі є прихильники таких радикальних заходів, але консенсусу із цього питання не існує, а отже, рішення не ухвалять", - пояснило джерело в ЄС.

Остаточне рішення з питання санкцій, як очікують, ухвалять 12 лютого.

У четвер, 29 січня, відбудеться засідання міністрів закордонних справ Євросоюзу, на якому обговорюватимуть питання реакції ЄС на ескалацію конфлікту в Україні. Раніше повідомляли, що в Брюсселі вивчають можливість розширення списку товарів і технологій, експорт яких у Росію запропоновано заборонити. Єврокомісія також може накласти заборону на придбання російських суверенних боргових зобов'язань і розширити список фізичних осіб, активи яких у Європі заморозять.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram