ГоловнаСвіт

Нуланд закликала НАТО підтримувати Україну і зміцнити оборону на кордоні з Росією

Помічник Держсекретаря США пояснила необхідність посилення тиску на Москву

Нуланд закликала НАТО підтримувати Україну і зміцнити оборону на кордоні з Росією
Виктория Нуланд
Фото: Макс Левин

Помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд заявила, що НАТО має підтримувати Україну і якомога швидше розгорнути командні пункти і створити сили швидкого реагування у європейських країнах, котрі межують з Україною.

Про це повідомляє агентство AFP.

"Ми повинні виконувати свої зобов'язання щодо забезпечення безпеки один одного. І ми маємо розгорнути командні пункти в усіх шістьох прифронтових державах якомога швидше", - заявила Нуланд.

Хоча представник Держдепу не уточнила, про які саме країни йдеться, відомо, що Україна межує з Росією, Білоруссю, Молдовою, Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Польщею. Країнами-учасницями НАТО є останні чотири.

"НАТО - це оборонний союз. Наша мета - стримування агресії, але якщо це не вдасться, ми маємо бути готові", - сказала Нуланд. За її словами, враховуючи зростання кількості загиблих на сході України, а також відмову проросійських сепаратистів продовжувати переговори з Києвом, "фронтова лінія України за свободу є також і нашою лінією".

"Всі країни-союзники (по НАТО) мусять бути готові зробити свій внесок у витрати на оборону. Деякі уряди, однак, вже намагаються зісковзнути з гачка", - зазначила Нуланд, не уточнивши, про які саме країни йдеться.

Помічник держсекретаря також підкреслила, що санкції США і ЄС проти Москви спрямовані не на те, щоб покарати російський народ, а на зміну політики

президента РФ Володимира Путіна.

"Ми відкидаємо ображені промови, настільки популярні у Москві сьогодні, що нам потрібна слабка Росія. Те, чого ми хочемо, чого ми, як і раніше, хочемо, це демократична Росія, яка поважає верховенство права у країні і за кордоном".

Загострення конфлікту на сході України відбулося в середині січня 2015 року на тлі відновлення боїв за аеропорт Донецька. Пізніше бої почалися на всій лінії фронту на Донбасі. Київ і країни Заходу звинуватили Росію в ескалації конфлікту на Донбасі. У зв'язку з цим президент США Барак Обама заявив про необхідність посилити тиск на Москву. Низка європейських країн також виступила за нові санкції проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram