ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві введуть обов'язкову ідентифікацію користувачів Wi-Fi у метро

Жителі Москви самі обрали спосіб ідентифікації для боротьби з "пропагандистськими нападками на Росію"

У Москві введуть обов'язкову ідентифікацію користувачів Wi-Fi у метро

Обов'язкова ідентифікація користувачів Wi-Fi на всіх лініях Московського метрополітену почнеться навесні 2015 року.

Про це повідомив агентство "Москва" представник "МаксімаТелеком" Ілля Грабовський.

За його словами, ця система поступово вводиться у столичній підземці. 24 і 25 січня ідентифікація почала працювати на Калінінській і Люблінсько-Дмитрівській лініях, а до кінця січня з'явиться на Калузько-Ризькій гілці метро.

Процедуру досить пройти один раз. Для цього необхідно ввести свій номер мобільного телефону в рядку ідентифікації, отримати sms-код і ввести його на порталі.

Ідентифікацію в мережі Wi-Fi за допомогою мобільного телефону жителі Москви вибрали шляхом голосування на порталі "Активний громадянин".

Wi-Fi запрацював на 12 лініях московського метро 2 грудня 2014 року. Наразі скористатися Wi-Fi на деяких лініях метро можна, просто натиснувши на кнопку "Увійти в Інтернет" в браузері.

Нагадаємо, у серпні 2014 року уряд Росії затвердив постанову, згідно з якою доступ до Wi-Fi у публічних місцях можна буде отримати з використанням номера мобільного телефону, облікового запису на Єдиному порталі державних послуг (ЄПДП) або документа, що посвідчує особу. Також у постанові записано, що клієнт оператора зв'язку - юрособа або індивідуальний підприємець - має надавати оператору список осіб, які користуються Інтернетом, і їхні паспортні дані. Цей список треба оновлювати не рідше, ніж один раз на квартал.

При цьому уточнювалося, що постанову спрямовано на боротьбу з екстремізмом і тероризмом. Заступник голови парламентського комітету з інформаційних технологій Вадим Дєньгін заявив, що такий захід необхідий для запобігання пропагандистським нападкам на Росію. "Мова йде про безпеку. Триває інформаційна війна. Анонімне підключення до Інтернету у громадських місцях дозволяє здійснювати протизаконні дії безкарно", - цитує його слова газета "Известия".

Головний редактор популярної радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов уїдливо відгукнувся про нову постанову, заявивши, що наступним кроком влади стане вживлення в тіла користувачів WiFi чіпів "для автоматичного визначення потенційних продавців інформації ворогові".

Раніше у січні в Росії запропонували засекретити користуються Інтернетом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram