ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі повідомили, що Савченко звільнять тільки за рішенням суду

У ПАРЄ неодноразово закликали РФ сприяти "якнайшвидшому звільненню" льотчиці

У Держдумі повідомили, що Савченко звільнять тільки за рішенням суду
Фото: er.ru

Українська льотчиця, нардеп, член делегації ПАРЄ від України Надія Савченко буде звільнена, тільки якщо суд не встановить її провину.

Про це заявив спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін за підсумками зустрічі з главою ПАРЄ Анн Брассер.

"Що стосується громадянки України Савченко, ви знаєте, що вона підозрюється в співучасті в скоєнні тяжкого злочину - вбивстві двох російських журналістів. І тільки слідство і суд можуть встановити провину, якщо провина не буде доведена, вона буде звільнена", - заявив Наришкін.

У свою чергу Брассер заявила, що влада Росії повинна просити зняти дипломатичну недоторканність з Савченко, яка є членом делегації ПАРЄ від України.

Раніше Брассер вже зверталася до Наришкіна із закликом посприяти "якнайшвидшому звільненню" Савченко. На думку глави ПАРЄ, ситуація навколо Савченко, якщо остання не буде звільнена, "продовжуватиме отруювати відносини між РФ і Україною".

Нагадаємо, Савченко була незаконно вивезена на територію Росії в червні 2014 року. У вересні її етапували до Москви, де проходить суд за обвинуваченням української льотчиці в причетності до вбивства двох російських журналістів. При цьому захист зібрав докази невинуватості Савченко, а справу вважає сфабрикованою.

25 грудня Верховна Рада обрала Савченко членом постійної делегації України в ПАРЄ, що має допомогти у звільненні Савченко від кримінального переслідування в Росії. А 13 січня ВР звернулася до ПАРЄ із закликом прискорити звільнення української льотчиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram