ГоловнаСвіт

Меркель запропонувала Путіну ЗВТ в обмін на мир в Україні

Ідею зони вільної торгівлі "від Лісабона до Владивостока" раніше висунула сама РФ

Меркель запропонувала Путіну ЗВТ в обмін на мир в Україні
Фото: EPA/UPG

У разі мирного вирішення конфлікту в Україні Німеччина і ЄС готові запропонувати Росії тіснішу економічну співпрацю і широку зону вільної торгівлі, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на заяву Меркель у Флоренції, зроблену 23 січня. За її словами, переговори між ЄС і Євразійським союзом цілком можливі. Ідею ЗВТ від Лісабона до Владивостока раніше просував сам Путін.

"Це має бути, звичайно, нашою метою. Я сподіваюся, що ці можливості з'являться", - наводить слова канцлера агентство dpa.

Труднощі через асоціацію між Україною та Євросоюзом, які можуть виникнути в цьому разі, можна вирішити, зазначила Меркель. Але передумовою для таких переговорів, підкреслила вона, має бути встановлення перемир'я в Україні.

При цьому Меркель знову твердо висловилася за продовження санкцій проти Росії і дорікнула Москві порушенням мирного порядку, що панував у Європі після Другої світової війни. Захоплення і відчуження Криму канцлер назвала "не просто анексією, а й порушенням цінностей".

Віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель підтримав пропозицію своєї партнерки по урядовій коаліції Ангели Меркель. На форумі в Давосі він також висловився за аналогічну формулу можливої співпраці з Росією.

Спільний економічний простір між Європою і Росією, на думку німецького віце-канцлера і міністра економіки, може в довгостроковій перспективі покласти край "льодовиковому періоду" у відносинах з Москвою. "Європа не повинна відмовлятися від європейської Росії", - заявив він у п'ятницю.

За словами віце-канцлера, навіть якщо зараз це здається нереалістичним і російська сторона досі нічого не робить для мирного вирішення конфлікту в Україні, "ми повинні думати про день після завершення конфлікту".

"І ми навіть зацікавлені в економічно сильній Росії", - зазначив Габріель. Він додав, що Європа вимагає тісних зв'язків не тільки зі США, а й із Росією, якщо хоче грати в азіатському просторі важливу політичну та економічну роль. Віце-канцлер висловив переконання, що зараз потрібна "розумна подвійна стратегія": продовження санкцій, поки не почнеться втілення Мінського протоколу, і водночас пропозиція Володимиру Путіну про майбутнє тісніше економічне співробітництво Росії з Європою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram