ГоловнаСвіт

Глава МЗС Польщі пояснив свою заяву про звільнення Освенцима українцями

Схетина підтвердив приїзд Порошенка на святкування 70-ї річниці визволення Освенцима

Глава МЗС Польщі пояснив свою заяву про звільнення Освенцима українцями
Гжегож Схетына
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС Польщі Гжегож Схетина пояснив свою заяву про те, що саме українці звільняли Освенцим.

Раніше російські дипломати та ЗМІ звинуватили Схетину у невігластві, оскільки він заявив, що концтабір Освенцим звільнили українські солдати, що, на їхню думку, не відповідає дійсності.

"Першим танком, який розбив ворота Освенцима, командував українець Ігор Гаврилович Побірченко, який пізніше став професором права (академік, доктор юридичних наук, засновник київської школи господарського права та теорії господарського процесуального права. Помер у квітні 2012 року. - LB.ua)", - сказав міністр в ефірі польського

"Радіо ZET".

При цьому, Схетина пообіцяв у майбутньому висловлюватися точніше.

На питання, чи хотів він підкреслити, що не тільки росіяни, а й українці звільняли Освенцим, міністр закордонних справ Польщі відповів: "Саме так. Росіяни не можуть сьогодні цього визнати, тому що історія вписана в українсько-російський конфлікт. Вони спотворюють історичну правду, згідно з якою крім російського більшості в Червоній Армії було 1-1,2 мільйона українських солдатів. у пропагандистській війні і війні реальній, яка триває на Донбасі, про це сьогодні не говорять. А історія має бути вільною від пропаганди".

Раніше російські ЗМІ поширили повідомлення про те, що Польща не запросила президента РФ Володимира Путіна на святкування 70-ї річниці визволення Освенцима.

Керівник польського МЗС підкреслив, що жоден президент не отримував запрошення на святкування 70-ї річниці визволення Освенцима: "Усі посольства були поінформовані про церемонію, запрошення було відкритим, кожна країна сама вказувала, на якому рівні її представлятимуть".

Гжегож Схетина також підтвердив приїзд на церемонію президента України Петра Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram