ГоловнаСвіт

ЄС відмовився обговорювати питання пом'якшення санкцій проти Росії

Голова МЗС Австрії заявив про необхідність відновити відносини між РФ і ЄС

ЄС відмовився обговорювати питання пом'якшення санкцій проти Росії
Федерика Могерини
Фото: EPA

Євросоюз відмовився обговорювати питання про зняття санкцій проти Росії на засіданні Ради ЄС із закордонних справ.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Верховний комісар ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні заявила, що питання про пом'якшення санкцій проти Росії можна буде порушити тільки тоді, коли Москва почне імплементувати угоди про припинення бойових дій на сході України і коли будуть помітні якісь поліпшення ситуації на Донбасі.

"Я не думаю, що ми зараз повинні думати про відновлення співпраці (з Росією)". Це Росія повинна думати про те, як відновити співпрацю", - сказав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевічус. За його словами, поки що немає жодних причин змінювати політику ЄС щодо РФ і скасовувати санкції.

Голова МЗС Данії Мартін Лідегор зі свого боку заявив, що зараз не час для ЄС "відмовлятися від будь-яких санкцій або посилати сигнали (Росія), але ми повинні вивчити всі можливості, щоб знайти політичне рішення кризи".

Міністр закордонних справ Швеції Марго Вальстрьом заявив, що ЄС повинен зберігати санкції щодо Росії, але також потребує довгострокової перспективи у співпраці з Москвою.

Водночас Себастьян Курц, голова МЗС Австрії, заявив, що ЄС має розробити стратегію, щоб відновити відносини з Росією в довгостроковій перспективі. "Йдеться не про загострення чи послаблення санкцій, а про те, щоб відмовитися від простої реакції. Я думаю, що неправильно тільки протидіяти", - сказав він журналістам.

Як зазначає агентство, протягом останніх тижнів сепаратисти відновили атаки, зокрема й на аеропорт Донецька, що вплинуло на мирні переговори.

Із середини березня 2014 року Євросоюз схвалив дев'ять пакетів санкцій проти Росії. Обмеження торкнулися 119 фізичних осіб і 23 юридичних особи. Також ЄС увів санкції проти енергетичного, фінансового та оборонного секторів російської економіки. Наприкінці грудня 2014 року Євросоюз також затвердив нові санкції проти Криму, згідно з якими європейському бізнесу заборонили інвестувати в економіку Криму, купувати там нерухомість, будувати інфраструктуру і надавати туристичні послуги.

12 січня 2015 року міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що Росія не буде обговорювати жодних критеріїв для скасування західних санкцій.

Про скасування санкцій проти Росії в разі виконання Мінських угод 8 січня 2015 року заявляла канцлер Німеччини Ангела Меркель. Однак окремі санкції, пов'язані з Кримом, не можуть бути скасовані, оскільки Росія відмовляється повертати Україні анексовані території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram