ГоловнаСвіт

У Білорусі хочуть ввести податок на дармоїдство

Лукашенко хоче, щоб усі білоруси працювали на державу

У Білорусі хочуть ввести податок на дармоїдство
Лукашенко

Влада Білорусі планує ввести збір з безробітних громадян.

Про це повідомляє "Интерфакс-Запад" з посиланням на заступника голови адміністрації президента Валерія Міцкевича.

Такий захід входить до проекту президентського декрету про стимулювання зайнятості. Збір планують стягувати з працездатних громадян, які офіційно ніде не працюють, не платять податки і, відповідно, не беруть участь у фінансуванні держвидатків.

Розмір внеску становитиме 20 базових величин (1 базова величина становить 180 тис. білоруських рублів, або близько $12). Виплачувати його, якщо декрет ухвалять, безробітні муситимуть один раз на рік. За ухилення від сплати передбачається адміністративна відповідальність.

У документі також позначать категорії громадян, які через недієздатність або з інших причин звільнятимуться від сплати податку. Як підкреслив Міцкевич, введення такого збору не є легалізацією таких явищ, як незаконна підприємницька діяльність, коли людина працює і заробляє, але не платить податки. У разі виявлення таких фактів щодо винних вживатимуться заходи, передбачені чинним законодавством.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко уточнив, що сам декрет про стимулювання зайнятості громадян спрямований на тих, хто не платить податки в бюджет.

"Вони, може, десь і працюють на себе, але не на державу. Проект декрету має бути абсолютно адекватний ситуації, що складається у цій сфері. Не треба нічого боятися. Дармоїди, ледарі мають працювати. Хто не платить податки - мусить платити. Це нормальна, цивілізована норма", - заявив президент.

Проект декрету обговорювався 13 січня на нараді у президента. За підсумками обговорення Лукашенко доручив доопрацювати документ протягом місяця.

Нагадаємо, прем'єр Білорусі запропонував стягувати податок з дармоїдів ще у липні 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram