ГоловнаСвіт

Єгипетський проповідник застеріг Charlie Hebdo від публікації "расистських" карикатур

Ердоган звинуватив Захід у расизмі, розпалюванні ненависті та ісламофобії

Єгипетський проповідник застеріг Charlie Hebdo від публікації "расистських" карикатур
Charlie Hebdo
Фото: EPA/UPG

Верховний муфтій Єгипту, шейх Шавкі Аллам (Shawqi Allam) застеріг французький сатиричний тижневик Charlie Hebdo від публікації нових карикатур на пророка Мухаммеда.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Шавкі Аллама, публікація таких карикатур - расистський акт, який підбурює до ненависті і засмучує мусульман по всьому світу.

У середу, 14 січня, вийде новий номер тижневика, однак тираж становитиме три мільйони екземплярів замість звичайних 60 тисяч. На титульному аркуші буде зображений Мухаммед зі сльозою на щоці і з табличкою "Je suis Charlie" ("Я - Шарлі") в руках. Тема журналу при цьому звучить "Tout est pardonne" ("Все прощено").

"Цей номер викличе нову хвилю ненависті у французькому та західному суспільстві в цілому, а дії журналу не сприяють співіснуванню або діалогу між цивілізаціями. Це необґрунтована провокація проти почуттів мусульман у всьому світі", - йдеться в заяві офісу Шавкі Аллама, який вважається одним із найвпливовіших мусульманських священнослужителів регіону.

При цьому верховний муфтій назвав напад на редакцію Charlie Hebdo "терористичним актом", а університет-мечеть "Аль-Азхар", яка є однією з найважливіших мечетей Єгипту і однією з найвідоміших в мусульманському світі, охарактеризувала напад як "злочинне діяння". Разом з тим, вони розкритикували карикатури на пророка, які спровокували акції протесту, коли їх вперше оприлюднили у 2005 році.

Офіс верховного муфтія також закликав уряд Франції перешкодити "расистському акту" Charlie Hebdo, звинувативши тижневик у прагненні спровокувати "релігійну ворожнечу і поглибити ненависть".

Президент Туреччини Таїп Ердоган в понеділок звинуватив Захід у лицемірстві через його позиції щодо нападу на Charlie Hebdo і захоплення заручників у кошерному супермаркеті при нездатності засудити антимусульманські акти у Європі. "Лицемірство Заходу очевидне. Як мусульмани, ми ніколи не брали участь у терористичній різанині. За цим лежить расизм, розпалювання ненависті та ісламофобії", - сказав він.

Минулого тижня у Франції сталася серія нападів і захоплень заручників. Жертвами терористичних атак стали 17 осіб. Зокрема, 7 січня відбулася стрілянина в будівлі редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo в центрі Парижа. Унаслідок теракту загинули 12 людей, вісім з них - журналісти. Ще 11 осіб отримали поранення. Крім того, п'ятеро людей стали жертвами захоплення заручників в магазині кошерних товарів на околиці Парижа в п'ятницю, 9 січня. Згодом у найбільших містах Франції та низці міст по всьому світу відбулися акції солідарності з жертвами терактів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram