ГоловнаСвіт

Генсек НАТО назвав умову вступу України до альянсу

Столтенберг вважає, що підготовка країни до НАТО триватиме щонайменше шість років

Генсек НАТО назвав умову вступу України до альянсу
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Україні слід завершити проведення реформ, перш ніж подавати заявку на вступ до НАТО.

Про це генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю норвезькій телерадіокорпорації NRK.

"Українці мусять наважитися на серйозні реформи, організувати боротьбу з корупцією, створити держапарат, перш ніж подавати заявку на вступ до НАТО", - заявив Столтенберг. За його словами, сам альянс не має наміру "виявляти ініціативу" в цьому питанні.

Він також роз'яснив, що Україні для вступу в альянс необхідно вирішити територіальні проблеми. Зазначимо, що в статуті НАТО безпосередньо не сказано, що країни, які мають на своїй території конфлікти, не можуть вступити альянс. Тим не менш, держави, які знаходяться у стані війни і заявляють про спірні території, практично не мають шансів стати членами альянсу.

На думку Столтенберга, підготовчий процес в Україні триватиме щонайменше шість років. Напередодні, 23 грудня, Верховна Рада проголосувала за скасування позаблокового статусу України.

Законопроект вніс до парламенту президент України Петро Порошенко. У МЗС РФ негативно поставилися до ухвалення Радою цього закону. "Це недружній щодо нас крок. Цей політичний вектор тільки додасть неприємностей і гостроти у стосунках. Ми до цього ставимося негативно", - заявив постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram