ГоловнаСвіт

Зімбабве розпродасть слонів

Зімбабвійська влада не знайшла коштів на утримання слонів, котрі перебувають під загрозою зникнення

Зімбабве розпродасть слонів
Фото: EPA/UPG

Влада Зімбабве має намір найближчим часом почати розпродаж слонів, оскільки найбільшому у країні Національному парку Хванге не вистачає державного фінансування.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Зімбабве планує продати 62 слонів покупцям з Китаю, Франції та Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ). Вартість одного слона становитиме від $40 до $60 тис. залежно від віку. За словами Джеффріза Матіпано з Управління у справах парків і дикої природи Зімбабве, щорічні витрати на забезпечення роботи парку становлять близько $2,3 млн, і одержана сума має покрити витрати.

Покупці з ОАЕ готові придбати 15 слонів, китайці - 27, французи - від 15 до 20 слонів. При цьому з ПАР надійшли запити на купівлю африканських буйволів і чорних антилоп.

Африканських слонів відносять до видів, що перебувають під загрозою зникнення, хоча в останні роки їхня чисельність у деяких країнах почала збільшуватися. У дикій природі в 37 державах Африки проживають близько 470 тис. слонів, у тому числі близько 300 тис. - на півдні континенту, в Намібії, Ботсвані, Зімбабве і ПАР.

У парку Хванге зараз 43 тис. слонів, тоді як він у змозі забезпечити сприятливі умови проживання лише для 15 тис. особин, стверджує Матіпано. При цьому під тиском громадської думки влада Зімбабве з 1998 року відмовилася від вибракування тварин, а на ефективні заходи контрацепції і переміщення слонів у парку немає грошей.

Аксьонов запросив одну з найбідніших країн світу інвестувати в Крим

Одним із найдорожчих завдань є забезпечення слонів питною водою: витрати перевищують $500 тис. на рік, оскільки дорослий африканський слон споживає до 200 літрів води на добу. Крім того, слонів необхідно захищати від браконьєрів, на що у парку також не вистачає коштів і персоналу. Торік браконьєри використовували ціаністий калій, щоб отруїти 293 слонів, цього року загинули ще 139 тварин.

Обсяг ВВП Зімбабве скоротився удвічі з 2000 року, що змусило владу до мінімуму урізати витрати на охорону навколишнього середовища та інфраструктуру. Зімбабве - одна з найбідніших країн світу, держава навіть не має власної валюти. Не останню роль у плачевній економічній ситуації відіграють санкції, введені США та ЄС, а також демографічний вибух: кожні чотири роки населення країни збільшується на мільйон осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram