ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Forbes підрахував втрати найбагатших росіян у 2014 році

Зменшення статків російських мільярдерів пов'язано з падінням рубля і зниженням капіталізації їхніх активів

Forbes підрахував втрати найбагатших росіян у 2014 році

20 найбагатших людей Росії втратили у 2014 році $73,4 млрд.

Відповідні дані подає видання Forbes.

Зміна у розмірі статку найбагатших росіян оцінювалася в період з 12 лютого по 16 грудня. Раніше агентство Bloomberg оцінило втрати російських мільярдерів від початку року у $62 млрд.

За даними Forbes, максимальних втрат зазнав глава АФК "Система" Володимир Євтушенков, який три місяці провів під домашнім арештом як обвинувачений у справі про легалізацію коштів під час купівлі "Башнефть". Його статок зменшився на $8,1 млрд, до $0,9 млрд, і він втратив звання мільярдера, хоча і залишився на 20-му місці у списку найбагатших людей Росії. Раніше Bloomberg оцінив втрати Євтушенкова у $9 млрд, або 90%, його статку, і виключив його зі списку мільярдерів.

На другому місці за втратами серед найбагатших росіян опинився глава сталеливарної групи НЛМК Володимир Лісін. Його статок скоротився, за версією Forbes, на $7,5 млрд, до $8,7 млрд, а сам він перемістився з четвертого на дев'яте місце у списку російських багатіїв.

Глава НОВАТЕК Леонід Міхельсон посів третє місце за втратами зі $6,5 млрд. Він перемістився з п'ятого на сьоме місце зі статком у $9,1 млрд.

Бізнесмен Геннадій Тимченко зберіг шосте місце в рейтингу багатіїв $9,1 млрд і став четвертим за втратами ($6,2 млрд).

Ці ж три мільярдери виявилися найбільшими невдахами цього року і за версією Bloomberg, який розмістив їх в іншому порядку. За даними агентства, Міхельсон втратив $8,7 млрд, Тимченко - $7,8 млрд, а Лісін - $7,5 млрд.

Forbes зазначає, що інвестор Алішер Усманов зберіг перше місце в рейтингу найбагатших людей Росії з $13,9 млрд при втратах у $4,7 млрд (шосте місце). За версією Bloomberg, бізнесмен втратив $6,8 млрд і з $13,4 млрд поступився першим місцем у списку найзаможніших людей Росії Віктору Вексельбергу.

Втрати Вексельберга Forbes оцінив у $3,4 млрд (десяте місце), що дозволило йому піднятися на з третього на друге місце в рейтингу російських мільярдерів з $13,8 млрд. Bloomberg вважає, що його статок становить $13,6 млрд, а втрати за рік досягли $1,2 млрд.

На 15-те місце за втратами Forbes помістив Олега Дерипаску (- $1,9 млрд), тоді як Bloomberg порахував, що його статок збільшився на $855 млн за рахунок зростання капіталізації його частки в "Русалі". За версією агентства, вона становить $7,5 млрд, а за даними журналу - $4,6 млрд (піднявся з 20-го на 19-те місце в рейтингу російських багатіїв).

За версією Forbes єдиним із двадцятки найбагатших людей Росії, хто зберіг свій статок, виявився колишній власник "Уралкалію" Дмитро Риболовлєв. З $8,8 млрд він піднявся на восьме місце з 17-го. Bloomberg оцінює його втрати у $590,6 млн, а статок - у $9,8 млрд.

Серед тих, хто втратив багато грошей минулого року, Bloomberg згадував Аркадія Ротенберга, статок якого зменшився до $898 млн, або на 72%. За даними Forbes, на початку року його бізнес коштував $4 млрд.

Журнал зазначає, що зменшення статку найбагатших людей Росії в доларовому вираженні пов'язане зі скороченням вартості рубля в іноземній валюті і зниженням капіталізації їхніх активів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram