ГоловнаСвіт

​89-річний президент Італії піде у відставку достроково

Наполітано обіймає свій пост з 2006 року

​89-річний президент Італії піде у відставку достроково
Джорджо Наполитано

Президент Італії Джорджо Наполітано у четвер, 18 грудня, оголосив про свою "швидку" відставку.

Як пише Financial Times, відставка 89-річного президента підвищує градус політичної невизначеності у третій за величиною економіці країні єврозони.

Наполітано, переобраний на другий 7-річний термін у квітні 2013, не провів на посту глави держави і половини цього терміну. Багато політиків і аналітиків в Італії та за її межами високо оцінюють його стабілізаційну роль.

Передбачається, що Наполітано скаже про терміни свого перебування на посту в традиційному передноворічному виступі. Ймовірно, він піде у відставку незабаром після того, як Італія передасть перехідне головування в ЄС Латвії в середині січня 2015 року.

Прем'єр-міністру Італії Маріо Ренці тепер потрібна авторитетна постать для заміни популярного президента. При цьому майбутнього кандидата мають підтримати дві третини депутатів парламенту. Італія - парламентська республіка, але, на відміну від багатьох інших країн, президент в ній грає помітнішу роль. Зокрема, в періоди політичної нестабільності він має право розпуску парламенту і вибору нового прем'єр-міністра, на якого лягає весь тягар управління країною.

Раніше в грудні Saxo Bank у "передбаченні, що шокує" (подія малоймовірна, але можлива) говорив про можливість повернення голови Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі в Італії на пост президента. При цьому термін перебування Драгі на посаді глави ЄЦБ закінчується 31 жовтня 2019 року. Однак, якщо недавній наплив чуток і витоків стане нормою для ЦБ єврозони, італієць може піти з посади достроково.

На думку аналітика Teneo Intelligence Вольфанга Пікколі, президентом Італії найближчим часом навряд чи стане Драгі або хтось настільки ж відомий в країні і за кордоном, наприклад, екс-прем'єри Романо Проді і Джуліано Амато. Він вважає, що перевагу віддадуть "особам другого плану", до яких входять голова Cassa Depositi e Prestiti Франко Бассаніні, міністр культури Даріо Франческіні і колишній лідер Італійської народної партії П'єрлуїджі Кастаньєтті. Кандидатура останнього висувалася на президентські вибори у 2013 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram