ГоловнаСвіт

Суд ЄС виключив ХАМАС зі списку терористичних організацій

Суд ЄС виключив ХАМАС зі списку терористичних організацій
Мирный митинг сторонников ХАМАС в Палестине
Фото: EPA/UPG

Суд Євросоюзу в середу, 17 грудня, виключив палестинський ісламістський рух ХАМАС зі списку терористичних організацій.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За даними агентства, в суді вважають, що звинувачення проти ХАМАСу ґрунтуються не на аналізі дій руху, а на поширених в інтернеті та ЗМІ твердженнях.

Незважаючи на ухвалене рішення, обмежувальні заходи проти організації залишаться чинними протягом наступних трьох місяців. У суді пояснили, що це дозволить гарантувати, що можливе заморожування коштів ХАМАСу в майбутньому буде ефективним.

ЄС включив рух ХАМАС у список терористичних 2003 року. Ісламістську організацію також заборонено в Йорданії. Великобританії й Австралії, на відміну від Ізраїлю, Канади, США та Японії, які зараховують до терористичних тільки військове крило руху. Вважають, що військове крило ХАМАС відповідальне за численні теракти проти Ізраїлю, які стали причиною загибелі сотень жителів країни.

Ісламістський рух і політична партія ХАМАС контролювали сектор Газа із 2007 року, після перемоги представників цього руху на виборах і конфлікту з рухом ФАТХ (Рух за національне визволення Палестини). Конфлікт призвів до того, що Палестинська автономія фактично поділена на дві частини - сектор Газа, що перебуває під управлінням ХАМАС, і Західний берег річки Йордан, де влада належала руху ФАТХ на чолі з президентом Держави Палестина Махмудом Аббасом. Наприкінці квітня 2014 року ХАМАС і ФАТХ оголосили про завершення ворожнечі та формування єдиного уряду. Сторони заявили, що протягом п'яти тижнів сформують тимчасовий уряд національної єдності, а протягом півроку після того, як новий уряд отримає схвалення парламенту, проведуть загальні вибори. За іншими джерелами - протягом півроку Аббас повинен видати указ про строки проведення парламентських і президентських виборів. Наслідком укладення мирної угоди стало припинення мирних переговорів між Ізраїлем і Палестиною. 2 червня 2014 року в Рамаллі привели до присяги новий, спільний уряд ФАТХ і ХАМАС. Прем'єр-міністром став Рамі Хамдаллах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram