ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Медведєв оцінив втрати РФ від санкцій у "кілька мільярдів доларів"

Російський прем'єр впевнений, що європейська економіка втратить €90 млрд за два роки

Медведєв оцінив втрати РФ від санкцій у "кілька мільярдів доларів"
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр РФ Дмитрио Медведєв заявив, що збиток російській економіці від санкцій Заходу оцінюється у кілька мільярдів доларів, але європейська економіка при цьому втратила € 40 мільярдів євро.

Відповідну заяву Медведєв зробив в інтерв'ю російським телеканалам у середу.

За його словами, у 2015 році Євросоюз тільки на відмовах від контрактів з РФ втратить ще €50 млрд.

"Ми всі розуміли, що санкції, безумовно, шкодять нашій економіці. Точно так само, як вони шкодять економікам тих країн, які вводять санкції. Дуже легко посадити економіку на голку імпорту. Це виклик, на який ми зобов'язані відповісти", - сказав російський прем'єр.

Медведєв упевнений, що "санкції нікому не вигідні, не потрібні і нічим не закінчуються". "Ми все XX століття жили в умовах санкцій, що вводилися періодично перманентно. Нагадаю, що і Китайська Народна Республіка у 89-му році пережила хвилю санкцій. Я просто хочу поставити одне запитання: кому взагалі це принесло користь? Заморозили деякі проекти, підприємці не отримали гроші, але в кінцевому рахунку розвиток цих держав відбувався за тими планами, які вони самі для себе намітили", - заявив він.

Тим часом, наприкінці листопада Росія оцінила свої втрати від санкцій і дешевої нафти у $140 млрд.

Раніше в середу Медведєв визнав, що санкції негативно позначаються на курсі рубля і порадив росіянам перетерпіти девальвацію рубля

Разом з тим, на думку російського прем'єра, незважаючи на свій негативний ефект, західні санкції стали поштовхом для розвитку імпортозаміщення, яке піде на користь країні. Зокрема, він стверджує, що за деякими позиціями російське виробництво вже забезпечує потреби населення на 65-85%.

Євросоюз і США ввели низку економічних санкцій проти Росії та окремих російських громадян після анексії Криму. Крім того Москву звинувачують у втручанні у внутрішні справи України і порушенні її територіальної цілісності, а також в участі в конфлікті на Донбасі. Останні санкції ввели у вересні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram