ГоловнаСвіт

Швейцарці проголосували проти обмеження імміграції

Жителі Швейцарії відмовилися зберігати золоті запаси лише на території країни

Швейцарці проголосували проти обмеження імміграції
Голосование по иммиграции в Швейцарии
Фото: EPA/UPG

Жителі Швейцарії на референдумі внеділю проголосували проти обмеження імміграції.

Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів, передає "Интерфакс".

Проти обмеження висловилися близько 74% учасників референдуму.

Одночасно не пройшла ініціатива щодо золотого запасу, яка передбачала зберігання всього золотого запасу країни тільки на її території і заборону на його продаж.

Учасники референдуму 60% голосів відхилили ініціативу скасування податкових привілеїв для багатих іноземців, які не працюють, а тільки проживають у Швейцарії.

З ініціативою "Врятуйте золото Швейцарії" виступила права Швейцарська народна партія (ШНП), яка широко використовує у своїй діяльності популістські методи. Вона зібрала 100 тис. підписів, необхідних для винесення питання на референдум. ШНП пропонувала зобов'язати Національний банк відтепер більше не продавати накопичені країною золоті резерви, зберігати весь золотий запас тільки на території Швейцарії і тримати щонайменше 20% офіційних швейцарських активів у золоті. Все це потрібно, заявляють у ШНП, для того, щоб гарантувати стабільність економіки і міцність національної валюти - швейцарського франка - в умовах нинішніх потрясінь у світі.

Проте ні Центробанк, ні уряд такий підхід ШНП не поділяють, підкреслюючи, що обмеження тільки зв'яжуть руки ЦБ, і йому буде набагато складніше реагувати на кризи. У разі схвалення ініціативи щодо золота світовий ринок жовтого металу неминуче зіткнеться з підвищенням попиту. Зараз золотий запас альпійської республіки становить 1040 тонн. Це 7,5% резервів ЦБ. Іншими словами, банку доведеться закупити близько 1500 тонн золота, що еквівалентно половині річного видобутку цього металу в світі. На цю операцію, яка вимагатиме 70 млрд франків (близько $72 млрд), у Центробанку буде п'ять років.

Щодо громадської ініціативи з імміграції, то її автори пропонують обмежити приплив іноземців, щоб населення Швейцарії протягом трьох років збільшувалося не більш як на 0,2% на рік. Мотивом при цьому служить турбота про екологію країни, що відчуває, як вважають ініціатори референдуму, велике навантаження. Тим не менш, уряд і підприємницькі кола, що закликають голосувати "проти", попереджають про шкоду для економіки Швейцарії, яка потребує притоку іноземної робочої сили.

Нагадаємо, ще у квітні 2012 року Швейцарія заявила, що обмежить імміграцію

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram