ГоловнаСвіт

Росія запропонувала Євросоюзу взаємне зняття санкцій

У МЗС РФ стверджують, що санкції завдають шкоди насамперед Євросоюзу

Росія запропонувала Євросоюзу взаємне зняття санкцій

МЗС РФ закликало Євросоюз зняти санкції проти Росії, запроваджені через ситуацію в Україні, і пообіцяло в такому разі відмовитися від відповідних обмежувальних заходів.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на заступника керівника відомства Олексія Мєшкова. 

"Ми від наших європейських партнерів нічого не очікуємо. Єдине, на що ми розраховуємо, - щоб вони вийшли з безглуздої санкційної спіралі і пішли шляхом скасування санкцій і "чорних списків", що, в свою чергу, дозволить нам відмовитися від наших списків. Це сприятиме і нашій відмові від прийнятих контрзаходів", - сказав він.

Мєшков додав, що, за даними самого Євросоюзу, втрати від санкцій проти Росії цього року можуть становити близько €40 млрд, а наступного року вони можуть вирости ще на €10 млрд. "Оцінок з нашого боку я поки що не бачив, але цифри мають бути співставні", - уточнив він.

За його словами, товарообіг між Росією і ЄС за дев'ять місяців цього року, за деякими оцінками, впав на 2-3%, "а з деякими країнами ці цифри йдуть уже в десятки відсотків". Заступник міністра заявив, що "країни ЄС самі стріляють собі в ногу", оскільки з кожним днем через обмежувальні заходи проти Росії в ЄС скорочуються робочі місця, знижується ВВП і збільшується безробіття серед молоді. "Санкції в цьому разі більш руйнівні для європейської економіки, ніж для Росії: та продукція, яка потрапила під санкції, була продукцією, що йшла на експорт з ЄС до Росії", - стверджує дипломат.

Нагадаємо, у понеділок, 24 листопада, повідомлялося, що Росія оцінила свої втрати від санкцій і дешевої нафти в $ 140 млрд.

Раніше, відповідаючи на введені Заходом санкції, Росія на рік заборонила імпорт зі США та ЄС деяких продуктів.

Як заявляють у Євросоюзі, санкції буде знято, якщо Росія "виконає свої зобов'язання з припинення вогню, досягнуті домовленості в Мінську, а також буде дотримуватися суверенітету України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram