ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін заборонив ЗМІ розкривати рецепти виготовлення бомб

У Росії введено нові покарання за незаконне виготовлення вибухівки

Путін заборонив ЗМІ розкривати рецепти виготовлення бомб
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, який забороняє розкривати процес виготовлення вибухових пристроїв і вибухових речовин у засобах масової інформації.

Про це повідомляє РИА Новости. Зокрема, в закон про ЗМІ вносять зміни, що забороняють поширення в засобах масової інформації й Інтернеті відомостей, що містять інструкції для саморобного виготовлення вибухових речовин і вибухових пристроїв.

Порушення закону карають штрафом 4-5 тис. рублів для громадян ($90-110), 40-50 тис. рублів ($900-1100) для індивідуальних підприємців і посадових осіб, штрафом від 800 тис. до одного мільйона рублів ($18-22 тис.) для юридичних осіб.

За незаконне виготовлення вибухівки або вибухових пристроїв карають позбавленням волі на строк від трьох до шести років і штрафом у 100-200 тис. рублів ($2200-4400). Також як штраф особа може заплатити дохід за період від одного року до п'яти років. Ці самі злодіяння, але вчинені групою осіб, карають суворіше: позбавленням волі строком від восьми до 12 років зі штрафом 300-500 тис. рублів ($6,6-11 тис.). Або сплатою доходу за два чи три роки.

Кримінальна відповідальність за всі ці злочини наступатиме з 14 років (загалом кримінальна відповідальність у Росії, крім низки статей, настає з 16 років).

Окрім того, до Кримінального кодексу включено статтю "Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв". Вона передбачає від 5 до 12 років ув'язнення зі штрафом 200-500 тис. рублів ($4,4-11 тис.) або сплату доходу за період від одного року до трьох років.

Як зазначає "Дождь", 24 листопада центр МВС із протидії екстремізму (Центр "Е") зажадав від інтернет-енциклопедії "Луркмор" надати відомості про авторів статей "Рецепти виготовлення коктейлю Молотова" і "Про Рамзана Кадирова". Про це повідомив у "Твіттері" співзасновник ресурсу Дмитро Хомак.

"У відповіді прошу вказати дату розміщення статей, IP-адреси виходу користувачем на Інтернет-ресурс htts: //lukmore.to при їхньому розміщенні і будь-яку іншу інформацію, наявну про цього користувача", - йдеться у запиті. Документ підписав начальник московського Центру "Е" Андрій Мішель.

Ці відомості, згідно з документом, потрібні для перевірки двох повідомлень, які були зареєстровані в книзі пригод 20 листопада.

Тим часом статей "Рецепти виготовлення коктейлю Молотова" та "Про Рамзана Кадирова" на "Луркморі" немає, проте в енциклопедії є статті, які називаються "Рамзан Кадиров" і "Коктейль Молотова".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram