ГоловнаСвіт

Держдума ухвалила закони про створення вільної економічної зони в Криму

Термін створення ВЕЗ - 25 років

Держдума ухвалила закони про створення вільної економічної зони в Криму
Фото: obozrevatel.com

Держдума Росії в п'ятницю ухвалила в третьому остаточному читанні блок урядових законів про створення в анексованому Криму і Севастополі вільної економічної зони.

Як повідомляє РИА Новости, документи спрощують візовий режим, скорочують податок на прибуток і внески в соцфонди, обнуляють у деяких випадках мита.

Трьома документами встановлено особливості оподаткування в Криму і Севастополі, особливості здійснення держконтролю, в'їзду, функціонування вільної економічної зони.

Наприклад, для учасників економічної зони пропонують установити нульову ставку з податку на прибуток від частки, що зараховують у федеральний бюджет (2 п.п. з 20%).

Термін створення СЕЗ - 25 років. Можливе також продовження режиму. Великі інвестори зможуть користуватися додатковими податковими пільгами і режимом вільної митної зони. Зокрема, йдеться про безмитне ввезення на територію півострова імпортних товарів, а також комплектуючих і устаткування, яке необхідне для ведення діяльності. Інвестори отримають право постачати свою продукцію на російські ринки, а також здійснювати експорт, зокрема в країни Митного союзу.

Щоб стати учасником СЕЗ, компанія повинна подати інвестиційну декларацію для реалізації того чи іншого проекту. Резиденти зобов'язані протягом трьох років вкласти в цей інвестпроект не менш ніж 30 млн рублів (близько $670 тис.), А для малого і середнього бізнесу - не менш ніж три мільйони рублів ($67 тис.).

Також установлюють знижені тарифи страхових внесків, які будуть чинними протягом 10 років з моменту отримання статусу резидента. Передбачають, що внески до Пенсійного фонду РФ становитимуть 6%, до Фонду соціального страхування - 1,5%, в ФЗМС - 0,1%. Цього року в РФ застосовують такі тарифи: ПФР - 22%, ФСС - 2,9%, в ФЗМС - 5,1%.

Росіяни перестають радіти анексії Криму, - опитування

Окрім того, в одному з документів запропоновано спростити порядок оформлення віз для іноземців - представників організацій, інвесторів, а також осіб, запрошених для обговорення можливостей співробітництва в Криму і Севастополі, та передбачити можливість оформлення віз безпосередньо в пункті пропуску через держкордон при в'їзді на півострів. Також пропонують спростити в'їзд для іноземних туристів. Оформлення одноразових туристичних віз пропонують здійснювати в пункті пропуску через кордон. Термін візи - щонайбільше 30 днів.

Закони повинні набути чинності 1 січня 2015 року,  крім деяких положень.

Нагадаємо,Росія анексувала Крим за підсумками "референдуму під дулами", який відбувся 16 березня. Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали цього голосування. 17 листопада  Рада ЄС пообіцяла продовжити політику невизнання анексії Криму Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram