ГоловнаСвіт

Сенат США не пропустив закон, що обмежує права АНБ

Прихильники законопроекту, що обмежує право влади США на стеження, обіцяють домагатися його ухвалення

Сенат США не пропустив закон, що обмежує права АНБ
Сенат США
Фото: presstv.ir

Сенат Конгресу США не пропустив закон "Американський акт свободи" (USA Freedom Act) про обмеження повноважень Агентства національної безпеки (АНБ).

Як повідомляє телеканал CNN, для схвалення закону не вистачило двох голосів: 58 сенаторів виступили "за", 42 - "проти", тоді як для подальшого розгляду необхідно було 60 голосів.

Прихильники "Американського акта свободи", серед яких були сенатори як від Демократичної, так і від Ліберальної партії, сподівалися, що суспільство вразить інформація про масове прослуховування телефонів і про доступ працівників спецслужб до особистої інформації американських громадян в Інтернеті.

Лідер республіканських сенаторів Мітч Макконнел заявив, що обмеження повноважень АНБ не дозволять зловити терористів, які вбили громадянина США Пітера Кессіга, котрого 16 листопада стратили бойовики терористичної організації "Ісламська держава". Кессіг надавав гуманітарну допомогу в Сирії.

Законопроект зобов'язував би АНБ робити запит в телекомунікаційну компанію для отримання даних про конкретного абонента, імовірно, пов'язаного з тероризмом, а не збирати всі записи загалом. Листи у сенат з проханням ухвалити законопроект раніше направили багато американських високотехнологічних компаній. Серед них, зокрема, AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter і Yahoo.

Проте, прихильники законопроекту пообіцяли не здаватися. "Я боротимуся далі, щоб зберегти нашу конституцію і права американців", - заявив демократ Патрік Ліхі.

Палата представників ухвалила аналогічний варіант законопроекту в жовтні 2013 року, хоча він і передбачає менше обмежень, зокрема, щодо повноважень урядових програм, за допомогою яких співробітники спецслужб збирають інформацію про громадян США.

Нагадаємо, 14 листопада стало відомо, що США використовують літаки для прослуховування мобільних телефонів. Система з 2007 року використовується Службою федеральних маршалів для пошуку злочинців.

У 2013 році екс-співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден передав журналістам інформацію і докази того, що правоохоронні органи США прослуховують дзвінки американців. Зараз Сноуден перебуває в Росії, де йому надали дозвіл на проживання терміном на три роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram